Руске и британске дипломате добиле визе први пут од марта

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаАмбасада Русије у Лондону
Амбасада Русије у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Руске и британске дипломате су у децембру, први пут од марта, добиле визе, што ће делимично употпунити састав дипломатских мисија обеју земаља, након протеривања дипломата због инцидента у Солсберију, саопштила је Амбасада Русије у Лондону коментаришући деманти британског Форин офиса да је постигнут договор о обнављању дипломатских мисија.
Форин офис - Sputnik Србија
Лондон негира да се договорио с Москвом о обнављању дипломатских мисија

„Видели смо деманти британске стране. Навешћемо чињенице. У децембру су, први пут од марта, Русија и Велика Британија на узајамној основи издале одређени број виза будућим сарадницима дипломатских мисија двеју земаља. На тај начин ће доћи до делимичног попуњавања бројног састава након протеривања двадесет троје руских, а потом и двадесет троје британских дипломата“, наведено је у саопштењу Амбасаде Русије. 

У саопштењу се додаје да се издавање виза дипломатама посматра као исправан корак, али да је за обнављање дипломатских мисија у пуној мери још рано. 

„Нажалост, британска страна наставља да пројектује политичке несугласице на услове функционисања Амбасаде Русије у Лондону и Генералног конзулата Русије у Единбургу, што се, уз принцип узајамности, одражава и на британске дипломатске мисије у нашој земљи. Дијалог о тим питањима ће бити настављен“, наведено је у саопштењу. 

У марту је Русија реципрочно одговорила на непријатељску акцију Запада, који је протерао низ руских дипломата. Повод за то био је инцидент у британском Солсберију, у којем су 4. марта отровани бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија. 

Велика Британија тврди да је за тровање Скрипаља нервно-паралитичком супстанцом А-234 одговорна Русија, која то категорички негира. 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала