Последњи говор Иванова изазвао хаос у Собрању

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIПредседник Македније Ђорђе Иванов
Председник Македније Ђорђе Иванов - Sputnik Србија
Пратите нас
Македонски председник Ђорђе Иванов одржао је данас своје последње годишње обраћање посланицима, а његове поруке су изазвале бурно негодовање посланика владајуће већине окупљене око СДСМ-а, што је, пренели су македонски медији, створило непријатну атмосферу у парламенту.
Председник Македоније Ђорђе Иванов улази у салу УН - Sputnik Србија
Како се Иванов у Њујорку уписао у историју

Иванову на пролеће истиче мандат и више нема право да се кандидује.

Обраћање Иванова бојкотовали су посланици албанске партије ДУИ Алија Ахметија, а посланици владајуће коалиције окупљене око СДСМ-а Зорана Заева су му непрестано добацивали, правили буку или му уопште нису поклонили пажњу, па је председник у више наврата морао да интервенише.

Посебно бурне реакције посланика владајуће већине изазвало је помињање Преспанског споразума, Закона о језицима, Споразума о добросуседским односима са Бугарском, те тзв. „тиранска платформа“.

„Молим вас, слушајте ме, ја вас слушам целе године“, реаговао је Иванов на реакције посланика.

У једном тренутку је чак позвао посланике да смире своје, како је рекао, личне фрустрације, те упозорио да таквим понашањем показују ниво културе и срамоте се пред целим дипломатским кором, који је био присутан у Собрању.

Споменик у центру Скопља - Sputnik Србија
„Збогом, Македонијо!“ Брутална акција Запада прелази на следећу земљу

Иванов је, између осталог, оптужио владу да уцењује посланике најновијим изменама Закона о амнестији.

„Моја амнестија је била помирење помиловањем, и ваше пружање подршке уставним променама путем уцене“, казао је македонски председник.

Иванов је констатовао да је за време владе Заева Македонија од државе претворена у „државу нестајања“.

„Већина посланика у Скупштини не поштује јавност. Ви сте поткопали Устав и законе. Ризично је имати дом са уништеним темељима. Република Македонија је трајна корист за македонски народ, а грчким споразумом то се релативизује“, рекао је Иванов, који је, иначе, одбио да потпише закон о том споразуму који су летос потписали Грчка и Македонија.

Према његовим речима, Преспански споразум је крај постојања Македоније, трговање, како је рекао, именом и језиком те земље.

Говорећи о Закону о језику, који је, према одлуци Собрања, увео албански језик као други званични језик у Македонији, Иванов је рекао да је то учињено ван сваке правне процедуре.

„Вратио сам га, нисам га потписао јер сам имао низ примедби. Поднета је због тога кривична пријава против мене, али нисте имали снаге да је потпишете. Хтели сте кривичном пријавом да ме натерате да потпишем нешто што није у складу са Уставом. Поштујем све нације, и Албанце, Турке и остале, али противуставни закон не може да уједини македонско друштво“, рекао је Иванов.

Македонски председник је упозорио да ће због тога многи уџбеници из историје бити забрањени. 

Славље у Скопљу после референдума - Sputnik Србија
Већ се спремају играчи за нову велику битку у Македонији

„Најављено је да ће забранити етничку припадност у попису становништва. Који је смисао пописа без етничке припадности? Да ли је Охридски оквирни споразум безвредан са овим пописом? Да ли је заборављено да без етничке припадности не постоји Охридски оквирни споразум? Слушам родитеље који питају да ли могу да певају македонске песме а да не буду обележени. Не можете волети Македонију ако не волите Македонце и македонски народ“, поручио је Иванов.

Истакао је да са Преспанским споразумом, македонском народу се ускраћују права, а македонска држава демонтира са тзв. ’иранском платформом и Законом о језицима‘“.

Осврнувши се на недавно усвојени Закон о амнестији, Иванов је рекао да га је, иако је тај акт преседан, потписао јер је желео да открије намере владајуће коалиције и због оних грађана, патриота који воле Македонију.

„Национално помирење ће се десити када сви будемо тражили опрост када направимо грешку, и када будемо могли да праштамо“, рекао је Иванов.

Иначе, обраћање Иванова поздравили су само посланици појединачно најутицајније опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала