Вучић: Прва тема с Путином биће Косово, а онда гас, железница...

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАлександар Вучић и Владимир Путин у Москви.
Александар Вучић и Владимир Путин у Москви. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић каже да ће прва тема разговора са руским председником Владимиром Путином бити Косово, али да ће се разговарати и о допремању руског гаса, железницама и бројним другим темама.

У плану је, истиче, потписивање више од 20 споразума.

„Прва тема је Косово и наши билатерални односи, односи у региону и свету. Ја од Путина чујем шта мисли о стварима које се догађају у свету, у Украјини, Сирији, шта мисли о односима са великим силама“, рекао је Вучић у интервјуу за Студио Б.

На питање како на Путинову посету реагују у окружењу, каже:

Споменик Билу Клинтону у Приштини - Sputnik Србија
Америка више не може да нас бомбардује јер је Русија устала (видео)

„Шта ме брига? Позвали смо и Трампа, али није дошао, Путина смо позвали и он се одазвао, доћи ће и Макрон, а надам се да ће у 2019. поново доћи Си Ђинпинг, то би била огромна част.“

Једна од тема разговора биће и допремање руског гаса у земљу, посебно с обзиром на могућност да се нешто догоди у односима Русије и Украјине.

Вучић наводи да наша потрошња гаса стално расте, а немамо одакле да га довучемо, јер, немамо „Александропули луку или течни гас (ЛПГ)“.

„Нећу да платим дупло већу цену течног гаса да би се то некоме на Западу свидело. Хоћу да платим најјефтинији гас, да грађани могу да живе и индустрија да се развоја. То нису моје паре, него паре грађана, државне паре… Да тако платим вашу љубав.. тај филм нећете гледати“, рекао је он.

Иако Србија разговара са Бугарском о интерконектору и другим изворима гаса, он каже да ће 90 одсто гаса долазити од Русије, из „Турског тока“…

„Само да се договоримо са Русима, можемо и хоћемо, али само ви из Европе реците одакле можемо да узмемо гас. Ви сте се за себе лепо договорили (о ’Северном току‘), кад вама треба онда може, а кад нама треба, онда не може…“ истиче Вучић.

Са руским председником разговараће и о даљем ангажовању РЖД (руских железница).

Изградња гасовода Турски ток - Sputnik Србија
Москва: „Турски ток“ доприноси европској енергетској безбедности

„Не раде они код нас за џабе, али раде добар посао. Тражио сам да убрзају радове, да се заврши рад на деоници Сатар Пазова — Нови Сад и диспечерски центар, па онда да идемо од Ваљева ка граници Црне Горе, а онда за друге, а можда и за њих — да завршимо Коридор 10“, рекао је Вучић.

Планиран је и бизнис форум који би се тицао савремених технологија, ИТ и неких предузећа која желе да се баве роботизацијом.

„Русија у то много улаже, 70 милијарди… И то је један од предлога. Имамо и добру војно-техничку сарадњу, полицијску….“, додао је он.

Каже и да је потребно да се повећа трговинска размена, која може и мора да буде много већа.

„Размена са Немачком је сада прешишала размену са Русијом, сигурно да је ту било и наших грешака и наших руских партнера“, закључио је Вучић.

Дијалог je потребан, али сам изгубио поверење у Приштину

Вучић je истакао да је дијалог потребан, иако има посла са људима чија реч не значи ама баш ништа, али са којима мора да се гради нешто и да се имају добри односи због будућности.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да се наводно све договорио са Хашимом Тачијем, указао да никада није сам на састанку са Албанцима.

Пратња Владимира Путина - Sputnik Србија
Неће бити само у Београду: Шта ће Путин све радити у Србији

Ипак, каже, нема никакво поверење у албанске политичаре у Приштини.

Пренео је да је три месеца после успостављања Бриселског споразума схватио из једног разговора у Бриселу, да Приштина никада неће успоставити ЗСО, да је то била шарена лажа, не би ли Србију довели у ситуацију да подржи чланство Косова у међународним организацијама, што је он одбио, а било је понуђено као Члан 14 тог документа.

„Ја примећујем све већу нервозу код њих, као и код међународног фактора, јер су схватили да користимо Бриселски споразум као штит наших интереса, грађанских права Срба. Добро су разумели да се Србија подиже из ужасне економске ситуације. То почињу да примећују и у региону и некима почиње да смета“, указао је он, додајући да је Давор Штир у једном тексту навео да је Вучићева Србија нешто друго.

Подсетио је да је отворио унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, како би се ишло ка рационалном решењу, те је годину дана Косово била тема у Србији, што никада до сада није било.

Тада је, каже, схватио да ми Срби живимо у облацима, да не разумемо шта се дешава на КиМ и да 90 одсто људи није ни било у покрајини и не схвата реалност у покрајини.

Вучић је нагласио и да је знао када су увели таксе, да ће то бити дуготрајна и тешка борба.

Србија ће, каже, колико је могуће и у немогућим условима чинити све да ради на опстанку Срба на КиМ и у томе ће успети, биће лекова, хране, плата…

Председник Русије Владимир Путин током новогодишње честитке грађанима - Sputnik Србија
Шта је Путин пожелео Вучићу и Србима за Нову годину

„Али то нам неће бити алиби за проблеме у централној Србији“, поручио је он.

Рекао је да ће бити тешка борба и да чека да повуку таксе, али додаје да су хтели да их повуку, не би их проширили на даље компаније.

На питање да ли има назнаке да ће САД ући у дијалог, Вучић је казао да Срби и Албанци одлучују о томе.

„Ако уђу Американци, што не би и Москва, ми одлучујемо о томе. Међутим, питаће се Американци, Руси, али је суштина како ћемо се ми и Албанци договорити“, рекао је он.

Осврнуо се и на истраживања ЦЕСИД-а, према којем наводно 53 одсто нашег народа по сваку цену жели да Косово остане у Србији, упитавши да ли би се они из ЦЕСИД-а борили за останак Косова у Србији.

Поновио је да је неопходно да људи схвате реалност и да не слушају оне који само критикују, те и оне који су добили паре од амбасада других држава, што значи да раде за друге државе, а не своју.

Председник Србије о вечерашњем сусрету с демонстрантима у центру Београда

Вучић је рекао вечерас да су протести који се одржавају у Београду политички, али је, истиче, важно да су демократски и мирни.

Вучић је то рекао на питање директорке и главне и одговорне уреднице Студија Б да ли су протести који су у току грађански или политички.

Протест у Београду Један од пет милиона - Sputnik Србија
Протест у Београду — Један од пет милиона (видео, фото)

„Протести су политички, али имају право да протестују. Све док је мирно, полиције неће бити на протестима. Спреман сам да сагледам и да видим чиме су ти људи незадовољни. Чуо сам их вечерас како вичу ’Вучићу педеру‘ и то им иде боље него када вичу ’Вучићу лопове‘, јер онда се окрену и виде Ђиласа и Јеремића око себе“, рекао је председник Вучић, који је на улаз у зграду Београђанке стигао за време протестне шетње демонстраната тим делом града.

Указао је да није видео много пензионера међу окупљенима, јер су они, каже, разумели добро шта је урађено, али је међу њима доста људи између 48 и 60 година, који, истиче Вучић, завређују пажњу, за разлику од ситних криминалаца или нарко-дилера, попут Николе Сандуловића, затим интересних група које погађа увођење реда у земљи, или тајкунa који сада не могу да пљачкају земљу.

„Грађани који су незадовољни и протестују завређују рационалан приступ и однос, да видимо шта смо погрешили и шта бисмо могли даље да урадимо“, објаснио је он.

Он је пренео утиске сусрета „уживо“ са демонстрантима:

„Када сам дошао на главни улаз, приметио сам протесте. Неки људи су викали и они су ме додатно осоколили и бодрили“, казао је Вучић и приметио да су неки људи налагали учесницима шта треба да скандирају, пренео је Танјуг.

Вучић је поводом застајања демонстраната испред Студиjа Б рекао да су мислили да ће се он уплашити и да неће смети да уђе у телевизију, али је поручио да је „дочек био величанствен“ и да ће их убудуће обавештавати где буде гостовао.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала