Протест у Београду — Један од пет милиона (видео, фото)

© Sputnik / Радоје ПантовићПротест у Београду "Један од пет милиона"
Протест у Београду Један од пет милиона - Sputnik Србија
Пратите нас
У Београду је вечерас по четврти пут одржан протест, с почетка под слоганом „Стоп крвавим кошуљама“, а сада „1 од 5 милиона“, што пише и на транспаренту на челу колоне која је у протестној шетњи, а носе је пензионери.

Протест је почео као и увек на Студентском тргу, где су се окупљенима обратили глумац Бранислав Трифуновић, новинар Срђан Шкоро и Десимир Стојанов, мештанин села Ракита, у којем се гради мини-хидроцентрала, а сељани се противе тим плановима.

Трифуновић је рекао да од вечерас осим досадашњих захтева траже и оставку министра полиције Небојше Стефановића, јер „броји“ колико људи има на протестима, уместо, како каже, колико је убистава у граду и земљи и да се бави својим послом.

Он је упутио подршку оцу настрадалог Давида Драгичевића у Бањалуци, Давору, који се, како је рекао, месецима бори за правду.

Трифуновић је рекао и да учесници протеста, ако их неко пита ко организује скуп, треба да кажу да је то председник Србије, јер, каже, „да није њега, не би нас било оволико, не бисмо знали против чега се боримо“.

© Sputnik / Радоје ПантовићПротест у Београду „Један од пет милиона“
Протест у Београду „Један од пет милиона“ - Sputnik Србија
Протест у Београду „Један од пет милиона“

Шкоро је рекао да је у Србији било разних власти, али да „оволиких лажова и лопова никада није било“, пренео је Танјуг.

„Некада су зарђалим кашикама цртали границе овог народа. Иза њих су остала гробља, злочини, пустош… Сада хоће и Србију да испразне, јер где су они бранили Србе, тамо Срба више нема, ни у Крајини, ни у БиХ, ни у Црној Гори. Неће их бити ни на КиМ, а ни у Србији“, рекао је Шкоро.

„Ускоро ће доћи време када ће Александар Вучић овај народ молити за милост, али милости за њега и његове кабадахије неће бити“, поручио је Шкоро.

Стојанов је затражио од председника и Владе да повуку закон о градњи мини-електрана, „док не буде касно“.

Рекао је и да долази из општине која се „угњетава, понижава и где се отима“, највероватније, како каже, зато што су становници припадници бугарске мањине. Након обраћања, окупљени су кренули у шетњу улицама ка РТС-у.

© Sputnik / Радоје ПантовићПротест у Београду „Један од пет милиона“
Протест у Београду „Један од пет милиона“ - Sputnik Србија
Протест у Београду „Један од пет милиона“

Носе транспаренте „Вратите пензије“, а појединци имају и налепнице „1 од 5 милиона“.

Међу окупљенима је био Бошко Обрадовић, али овај пут политичари нису били на челу колоне, као и неке јавне личности, попут глумаца Николе Која, Бранислава Лечића…

Демонстранти су код РТС-а позвали на „највећу петоминутну буку“, уз речи да „када неће да нас гледају, нека нас чују“.

Упалили су неколико бакљи и развили транспарент на којем је стајало „Почело је, 1 од 5 милиона“ и пустили су шпицу Дневника.

Ту их је дочекао председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Сима Спасић, који је са мегафона неколико пута поновио да је ДОС-овски режим 2001. и 2002. ослободио 2.108 албанских злочинаца и браћу Мазреку, „који су признали да су убијали српске цивиле и силовали српске девојчице“.

„ДОС-овски режим је продао своје генерале Хагу“, рекао је он.

Иначе, Спасића су обезбеђивали редари протеста, како би се избегао евентуални „контакт“, пренео је Танјуг.

Окупљени су наставили шетњу Таковском, затим Улицом кнеза Милоша, где су застали у близини зграде Председништва, а са разгласа је пуштена песма „Живети слободно“, Ђорђа Балашевића.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала