Тома Фила о новој уцени Приштине: Србима је већ суђено у Хагу

© AP PhotoСедиште Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу
Седиште Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Хашки трибунал је судио и Србима који су било оптужени за злочине на Косову, тако да је немогуће за то тражити формирање Међународног суда. С друге стране, Специјализовано тужилаштво Косова може да се бави само злочинима које је починила ОВК.

Потпредседник косовске владе Дардан Гаши изјавио да ће преговарачки тим Приштине, чији је и сâм члан, тражити формирање суда за ратне злочине које је на Косову починила Србија.

Гаши је додао да ће новоформирана преговарачка делегација Приштине настојати да се тај суд формира. Он је пренео и да су се на састанку са високом представницом ЕУ Федериком Могерини у Бриселу 8. јануара међу питањима која нису била покренута раније, нашла и питања ратних злочина и несталих особа.

Рамуш Харадинај и Хашим Тачи са припадницима терористичке организације ОВК - архивска фотографија - Sputnik Србија
Тачи ће бити позван у Специјални суд за ратне злочине ОВК

Подсећамо, ова вест долази упоредо са почетком рада Специјализованог тужилаштва Косова, који би требало да се бави злочинима које је ОВК починила у периоду од 1998. до 2000. године.

Да ли Приштина заиста може да тражи оснивање оваквог суда као пандан суду за злочине ОВК?

Адвокат Тома Фила категоричан је у својој тврдњи да је тако нешто — немогуће.

„Међународни суд, који је био основан за злочине почињене у СФРЈ (Хашки трибунал), проширио је своју надлежност на Косово од момента бомбардовања, до повлачења српске војске и полиције са Косова. За тај период су суђени многи, од тадашњег председника Србије Милана Милутиновића, до високих функционера војске и полиције“, подсећа Фила.

Припадници тероритичке организације ОВК - Sputnik Србија
„Њујорк тајмс“: Суд за злочине ОВК може да „поткачи“ САД и ЕУ

Он додаје да су Албанци то што сада траже већ добили у овим судским процесима, једино ако инсистирају да се суди и нижим функционерима који су тада били на власти, али напомиње да се за то не прави међународни суд. Међутим, како каже, то не би могло да се деси у оквиру Специјализованог тужилаштва Косова.

„Не. Оно је јасно намењено за злочине које су Албанци починили над Србима и другим неалбанцима. Харадинај је убио више Албанаца, него било ко од Срба који су за то били оптужени“, додаје Фила. 

Приштина - Sputnik Србија
Специјални суд за ОВК — разлог за ванредне изборе на Косову

Гаши тврди да Србија има информације о томе ко је починио злочине и додаје да ће нова приштинска преговарачка делегација сада ући дубље у ту тему, јер су „теме ратних злочина и несталих кључне за Косово“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала