Марти: Хаг склонио све доказе о „жутој кући“, сматрали да ничему не служе

© Sputnik / Наташа МилосављевићЕкипа Спутњика испред Хашког трибунала
Екипа Спутњика испред Хашког трибунала - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши известилац Савета Европе Дик Марти изјавио је да му је када је својевремено од Хашког трибунала тражио информације о доказима који су сакупљени на терену у вези са „жутом кућом“, односно трговином људским органима, речено да их немају, јер су их уклонили како би очистили простор, пошто докази „ионако нису ничему служили“.

„Био сам запрепашћен. То је заиста забрињавајуће“, рекао је за „Новости“ швајцарски парламентарац, чији је извештај указао на могућност монструозних злочина над Србима на Косову и Метохији и северу Албаније, у које су укључени највиши представници власти у Приштини.

 

Кућа у близини Тиране где се обављала трговина органима - Sputnik Србија
Дик Марти: Поједине државе би да заташкају аферу о трговини органима на Косову

У интервјуу који је дао у јеку спекулација ко би од лидера терористичке ОВК могао да седне на оптуженичку клупу Специјалног суда у Хагу, Марти је прокоментарисао и то што је један од главних бранилаца косовских лидера бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, за кога се сумња да је крио доказе о „жутој кући“.

„Када сам то чуо, помислио сам да постоје два Џефрија Најса! Несхватљиво је да заменик главног тужиоца у Хагу одједном постане адвокат осумњичених. То ми изгледа у најмању руку бизарно. Можда је то, с правне стране, могуће, али лично, са етичке стране, сматрам да је то сумњиво“, истакао је Марти.

На питање шта је било с доказима, имајући у виду да је и главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте говорила да их има, а Најс да не постоје, Марти је навео да зна да су докази постојали.

„Новинар Ентони Монтгомери је био присутан када су истражитељи Хашког трибунала били у ’жутој кући‘ и скупљали доказе. Радили су то, иначе, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог и све то је било запечаћено у Трибуналу“, рекао је Марти.

Коментаришући брзину истраге правосудних органа, односно чињеницу да осам година од његовог чувеног извештаја оптужнице нису подигнуте, Марти је констатовао да, ако је он могао да заврши извештај за нешто више од годину дана, могли су и они да то ураде у међувремену. 

Припаднцни терористичке организације ОВК - Sputnik Србија
„Штитите сведоке, побиће их!“ Дик Марти о хапшењу „великих риба“ у Приштини

Марти је подсетио да је амерички тужилац Клинт Вилијамсон у јулу 2014. године јавно саопштио да резултати до којих је дошла његова истражна јединица, у којој се налазило 40 висококвалификованих особа, поткрепљују суштину његовог извештаја.

Он је додао да је Вилијамсон одмах после те конференције дао оставку, те се чекало више од годину дана да буде замењен, а потом је и његов наследник отишао.

„Именован је трећи тужилац, а резултата и даље нема“, указао је Марти.

Швајцарски парламентарац је напоменуо да не може да зна да ли то неко ради намерно, али је приметио да је постојала серија именовања која је знатно успорила рад суда.

„Постоје две динамике које се супротстављају. Уверен сам да постоје људи који заиста искрено раде на откривању истине. Такође, мислим да постоје политички интереси који све то желе да зауставе. На почетку су веровали да ништа неће пронаћи. Сада су се нашли у веома нелагодној ситуацији због чињенице да су се људи које су подржавали умешали у нешто тако страшно“, оценио је Марти. 

Упитан да ли верује да ће одговорне из власти у Приштини на крају стићи правда, Марти је казао да „не зна шта да каже“. 

„Може да се догоди и да не буду осуђени. Знате, највећи број ратних злочина у свету, нажалост, остаје некажњен“, навео је он.

На питање да ли га је косовски председник Хашим Тачи тужио за клевету, као што му је предложио ако сматра да није написао истину, Марти је одговорио да Тачи то није урадио.

Уверен је и да би таква тужба била одбијена, не само јер је као известилац Парламентарне скупштине СЕ уживао имунитет, већ и зато што може да потврди да се његов извештај заснива на сведочењима људи који су директно били укључени у описане радње.

„Чак је било особа које су саме себе оптужиле!“, нагласио је Марти.

Познат је и случај косовског премијера Рамуша Харадинаја пред Међународним кривичним судом, додао је он.

 

Жута кућа, Косово и Метохија - Sputnik Србија
Србија не одустаје од случаја „Жута кућа“

„Сваки пут сведоци би нестајали, било је мистериозних смрти. У потпуности могу да схватим да се сведоци боје. У то сам и лично могао да се уверим. Ти људи су преплашени. Страхују за сопствене животе и животе својих најближих. Скоро 20 година је прошло, одрасле су нове генерације и сви ти људи нису предодређени да играју хероје“, објаснио је Марти.

Указао је и на „комичну ситуацију“ о којој пише у новој књизи, када му је у Берну, пред главном железничком станицом, док је чекао трамвај, пришао мушкарац, подигао прст и на немачком језику, с приметним акцентом, викао на њега да је написао скандалозан извештај и оптужио га да је од Срба за то добио милион долара.

„Питао сам га да ли бих заиста ту, у хладноћи, чекао трамвај, да сам добио било какве паре? Сви су се насмејали, а он је отишао покуњен“, испричао је Марти, додајући да је добијао и претње.

Он је додао да само истина о конфликту на Косову може да доведе до помирења.

Марти је истакао и да је Швајцарска пожурила са признањем независности Косова и оценио да Косово сада живи на међународној инфузији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала