Убијен колумбијски побуњенички вођа Родриго Кадете

© AFP 2023 / LUIS ROBAYO Колумбија
Колумбија - Sputnik Србија
Пратите нас
Родриго Кадете је био вођа фракције бивших побуњеника Револуционарних оружаних снага Колумбије (ФАРK), који су се одбили придржавати мировног споразума из 2016. године, којим је формално завршен рат од пола века, у којем је убијено више од четврт милиона људи.
Иван Дуке - Sputnik Србија
Колумбија изабрала: Нови председник је десничар Иван Дуке

Колумбијски побуњенички вођа, по свом ратном имену познат као Родриго Кадете, који је одбио демобилизацију у склопу мировног споразума с владом из 2016. године, убијен је у суботу од стране оружаних снага, објавио је колумбијски предсједник Иван Дуке.

„Данас је у беспрекорној операцији неутрализован криминалац познат као Родриго Кадете, један од најстрашнијих представника тероризма у нашој земљи“, казао је Дуке на догађају у граду Манизалесу.

Министар обране Гиљермо Ботеро изјавио је да је Кадете окупљао дисиденте како би оформио нову скупину, те како је у акцији убијено још девет герилских бораца, док су преостали заробљени.

Процењује се да тренутно постоји око 1.800 дисидентских бораца, који су распоређени на око 30 скупина, пише Ројтерс.

Око 13 хиљада чланова ФАРK-a, укључујући шест хиљада бораца, демобилизовано је мировним споразумом, по којем ће ФАРК до 2026. имати десет представника у конгресу с правом гласа независно од изборних резултата, преноси „Хина“.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала