Поповић: Позвати Русију да се укључи у дијалог

© Влада Р.СрбијеРусију видимо као партнера и спремни да им обезбедимо најбоље могуће услове да овде започну своје пословање, поручио је српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.
Русију видимо као партнера и спремни да им обезбедимо најбоље могуће услове да овде започну своје пословање, поручио је српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић. - Sputnik Србија
Пратите нас
Преговори о Косову морају да крену из почетка и у њима треба да учествују оне силе које једино могу да доведу до решења прихватљивог и за Србе и за Албанце, а то су Америка, ЕУ, Русија и Кина, каже министар за иновације и технолошки развој и лидер Српске народне партије Ненад Поповић у интервјуу за данашње Вечерње новости.

Поповић, који је убеђен да би Русија прихватила да се укључи у преговоре о Косову, ако би то Србија од ње званично затражила, сматра да су бриселски преговори пропали „оног тренутка када је ЕУ показала да нема капацитет да обузда Приштину у одлукама о формирању тзв. војске Косова и увођењу такса на увоз робе из Србије“.

Он додаје да за Србију једино прихватљиво решење може да буде оно у оквиру Резолуције 1244 и Устава Србије.

Албанка у Приштини вири испд заставе тзв. Косова - Sputnik Србија
Може ли нова европска левица да одбрани српско Косово? (видео)

На питање да ли сматра да је време да Србија напусти политику „и Русија и ЕУ“, Поповић каже да треба сарађивати и са Русијом и са ЕУ све док та сарадња не угрожава националне интересе наше земље.

„Србија иде путем европских интеграција, али не треба да уђе у ЕУ ако је услов за то одрицање од Косова“, рекао је Поповић.

Осврнуо се и на оптужбе са Запада да Русија и Кина у овом делу Европе инсталирају своје „предаторске инвестиције“, наводећи да су такве оптужбе „лицемерне“ јер, како је истакао, управо земље ЕУ најбоље сарађују са Русијом и Кином.

„Српски интерес је да привлачи инвестиције из Русије и Кине, и да има најбољу економску сарадњу са овим земљама“, истакао је Поповић.

Упитан да ли се залаже за расписивање ванредних парламентарних избора, он каже да је увек за то да влада има јак легитимитет, „а он једино извире из народне воље“.

„Ако се постави то питање, а изгледа да се поставља од стране опозиције, глас грађана разрешава сваку дилему. Државну политику у тешким временима притисака могу водити само јаке владе“, поручио је министар.

Поповић верује да ће се „успешна сарадња“ СНП и СНС наставити и у наредној влади.

„Сарадња СНП и СНС по кључним питањима око којих смо направили коалициони договор је, по мом мишљењу, реализована у интересу грађана. Започети су велики пројекти који ће модернизовати земљу и донети нова радна места. Ојачана је сарадња са Русијом, која је за нашу партију веома важна“, нагласио је Поповић.

Говорећи о протестима дела опозиције, он каже да у свакој демократској држави грађани имају право да изразе неслагање са политиком актуелне владе и напомиње да је једино недопустиво било какво насиље.

„Када је у питању најава бојкота, легитимитет једној политици не доноси не учествовање на изборима, већ подршка коју та политика на изборима добије од грађана“, рекао је Поповић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала