Претња много већа него што изгледа: Терористичка најезда на БиХ

© AP PhotoПрипадници ДАЕШ-а
Припадници ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић изјавио је да су у БиХ дошли поражени војници Ал Каиде и такозване Исламске државе (ДАЕШ), и да то није никакав мигрантски талас него „једна врста терористичке најезде на БиХ“, што прихватају заједничке институције.

Галијашевић је, поводом информације Службе за послове са странцима БиХ да је од почетка године међу евидентираним мигрантима било пет Авганистанаца који се доводе у везу са тероризмом, истакао да је претња много већа него што изгледа.

„Овде има много особа са лажним идентитетом“, рекао је Галијашевић Срни, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Терористи ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Близу 800 терориста са Западног Балкана се придружило ДАЕШ-у

Он је напоменуо да је кроз БиХ прошло 30.000 људи који нису добро идентификовани нити постоје претходни подаци који би се добили из неких других служби о тим лицима.

„Служба за послове са странцима је потпуно подбацила. Улазак тих људи у БиХ без веродостојне документације није смео да буде дозвољен. Кршио се и закон о странцима који регулише када и под којим условима и са којим идентификационим документима они могу ући. Имате људе који улазе у земљу са неколико мобилних телефона, платних картица, а немају личне карте и пасоше из матичне земље“, рекао је Галијашевић.

Додао је да нека од тих лица могу да се идентификују кроз размену биометријских података или података који се добију од неких земаља кроз које су већ прошли, али не значајнији број.

„Ми у овом тренутку имамо људе који су велики извор претње и који представљају и нове мисионаре. Многи од њих ће се сакрити и остати овде. Њима није циљ онај прокламовани — достизање ЕУ. Некима од њих јесте, али многи од њих су позвани да овде и остану. Налазимо се у озбиљним проблемима, а озбиљне грешке и пропусти су направљени на нивоу Службе за послове са странцима“, сматра Галијашевић.

Галијашевић је истакао да БиХ нема ниједну озбиљну институцију која би могла да прати те људе, ресоцијализује их и покуша да их укључи у друштво, пренео је Танјуг.

„Овај улазак у БиХ је практично договорен, без обзира на то колико нас угрожава“, закључио је Галијашевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала