Откривен први сајбер-напад америчких специјалних служби на Русију

© AP Photo / Alastair GrantЧланови "црвеног тима" раде на лаптоповима током симулације сајбер-напада у Лондону
Чланови црвеног тима раде на лаптоповима током симулације сајбер-напада у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка војска је лишила приступа интернету сараднике штаба „Агенције за интернет истраживања“ у Санкт Петербургу, пише „Вашингтон пост“, позивајући се на неименоване изворе. Напад је изведен 2018. године, као упозорење да напади на САД у сајбер-простору „неће остати некажњени“.
Сајбер криминал - Sputnik Србија
Нове методе заштите руске војске од сајбер-напада

Амерички лист тврди да је ово први овакав напад који је изведен против Русије у периоду избора за амерички Конгрес, који су одржани у новембру прошле године.

„Искључили су их (са интернета)“, тврди један од извора.

Операцију су извели припадници сајбер-команде Оружаних снага САД уз подршку АНБ.

„Ова операција је пре била убод који изазива бес, него начин обуздавања у дугорочној перспективи“, сматра професор за стратешка истраживања Универзитета Џона Хопкинса Томас Рид.

Лист је разговарао и са политичарима који су сигурни да није случајно што су избори за Конгрес одржани без мешања споља, већ захваљујући операцијама специјалних служби.

Подсетимо, Русија је више пута одбацивала оптужбе да покушава да утиче на изборе у Сједињеним Америчким Државама, а портпарол Кремља Дмитриј Песков их је назвао „апсолутно неоснованим“. Говорећи о наводном мешању Русије у изборе у различитим земљама, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је изјавио да нема никаквих чињеница које то потврђују.   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала