„Морава“ од данас цивилно-војни аеродром, отварање на Видовдан

© Министарство одбранеАеродром Морава
Аеродром Морава - Sputnik Србија
Пратите нас
Цивилно-војни аеродром Лађевци код Краљева званично је предат на употребу предузећу „Аеродроми Србије“, а очекује се да буде пуштен у саобраћај на Видовдан.
Авион Владимира Путина у пратњи српских митова - Sputnik Србија
Српски пилоти открили снимке из кокпита: Овако смо чували Путина (видео)

Већ данас могу да почну радови на проширењу писте и опремању аеродромских објеката у Лађевцима, а Влада Србије у Аеродром „Морава“ ће у наредном периоду уложити око 8,5 милиона евра.

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић очекује да Лађевци буде макар исти као аеродром у Нишу, ако не и бољи.

„Данас потписујемо записник о примопредаји између Министарства одбране и Аеродрома Србије. То је почетак који ће омогућити држави да новац који је определила за опремање Аеродрома ’Морава‘ заиста и потроши и да коначно имамо оперативни аеродром. То ће бити прва фаза. Јако је важно да се позабавимо каргом, да покушамо да изградимо све што је потребно да ово не буде само путнички цивилни аеродром, већ да са Аеродрома ’Морава‘ могу да полете авиони који ће носити све оно што овај крај може да произведе“, рекла је Зорана Михајловић.

На конвертовање аеродрома из војног у цивилни чекало се осам година. 

Министар одбране Александар Вулин каже за РТС да је оно што је обећано сада испуњено, те да је ово велики дан не само за Краљево, већ и за читав регион.

„Ево још једне могућности да сви грађани региона могу да се повежу са светом, али и да покажу свету шта овде има. Ово је могућност за туристички и економски развој, за карго и путнички саобраћај“, рекао је Вулин и оценио да дуго није било тако лепе вести.

Војска Црна Гора - Sputnik Србија
Црна Гора агресивно повећава трошкове за одбрану – а тек долази „НАТО харач“

Што се тиче пуштања у рад тог аеродрома, министар каже да се очекује да то буде на Видовдан.

„Видовдан је један од најлепших и најважнијих датума у српској историји. Обично га памтимо по тешким тренуцима, а било би лепо да сада доживимо Видовдан којем ћемо се сви заједно радовати“, рекао је Вулин.

Објаснио је да ће тај аеродром бити савремен, са зградом и торњем на нивоу какви су они на Београдском аеродрому. Напоменуо је да ће на Аеродрому „Морава“ бити постављени системи за слетање у отежаним условима, да ће аеродром имати добро осветљење, проширену писту, те да ће моћи да се похвали да на њега слећу највећи и најзахтевнији авиони.

„Сигуран сам да ће и Војска Србије дати свој допринос једним лепим приказом ваздухоплова којима располаже“, рекао је Вулин. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала