Бојно поље у Француској: Рат затвореника и чувара, убијен терориста и његова трудна жена

© AFP 2023 / Jean-Francois MonierСтражари блокирају прилаз затвору у Аленкону у Француској
Стражари блокирају прилаз затвору у Аленкону у Француској - Sputnik Србија
Пратите нас
Затворски чувари блокирали су улаз у 18 француских затвора, након што су двојица стражара избодена у нападу радикализованог затвореника.

У саопштењу, главни синдикат затворских чувара ЦГТ саопштио је да су напади на чуваре постали све учесталији и неподношљивији, као и да је популација затвореника постала све више осветољубива, агресивна и насилна.

До протеста чувара дошло је након што је чувара у једном затвору керамичким ножем напао затвореник у сали за посете, током посете његове трудне жене, након чега се затвореник закључао.

​Затвореник је ухапшен, а његова жена убијена, док су француски званичници описали су тај инцидент као „терористички напад“, будући да се ради о затворенику који се у затвору радикализовао.

Радикални исламиста Мајкл Киоло (27) повикао је Алаху ахбар („Алах је велик“), па напао двојицу чувара керамичким ножем, а потом се затворио са супругом у собу. Били су унутра десет сати, након чега је полиција упала унутра и обоје их упуцала, при чему је засад неименована жена задобила фаталне повреде.

Претпоставља се да је затворенику нож донела супруга.

Киоло служи 30-годишњу затворску казну од 2014. због убиства Роџеа Тараја (89), који је преживео холокауст, а упркос томе што га је судија окарактерисао као психопату, допуштене су му породичне посете.

„Нема сумње да је овде реч о терористичком нападу“, коментарисао је француски министар правосуђа Никол Бејуе.

За време посете, супруга осуђеника одглумила је да јој је позлило, па су два чувара ушла у собу за посете око 9.45 сати. Киоло је једног убо у груди, а другог је исекао по леђима и лицу.

„То је био покушај убиства, крви је било свуда. Изгледало је као бојно поље“, рекла је радница затвора за АФП.

Према изјавама сведока, Киоло желео да освети смрт Шерифа Шеката, исламског терористе ког је убила француска полиција након што је у децембру починио масакр на божићном сајму у Стразбуру, при чему је петоро људи убијено, открива париски јавни тужилац.

Чуварима је рекао да носи појас с експлозивом, па је претио да ће га активирати, али то је била лажна узбуна.

Киолова адвокатица Полин Брион тврди да се њен клијент радикализовао у затвору и да се преобратио у ислам. Описује га као интелигентну и образовану особу, који је своју супругу упознао током боравка у затвору. Она открива да је након преласка на ислам тражио да му нађу жену.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала