ММФ: Спремни смо да помогнемо Венецуели, али не можемо сами

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Оловка и папир
Оловка и папир - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународни монетарни фонд спреман је да спасе економију Венецуеле, али тај задатак је толико тежак да ће захтевати помоћ и шире међународне заједнице, рекла је директорка ММФ-a Кристин Лагард.

„Чим добијемо упит од легитимних власти у тој држави да дођемо и помогнемо, то ћемо и урадити“, рекла је Лагардoва, преноси АП.

Поглед на рафинерију која припада венецуеланској нафтној компанији ПДВСА у Пунто Фиху - Sputnik Србија
Пророчко упозорење министра енергетике Венецуеле од пре пола века

ММФ се још није изјаснио да ли подржава самопроглашеног председника Хуана Гваида или председника Венецуеле Николаса Мадура, који је освојио свој други мандат на изборима прошле године, а које су многе државе прогласиле нелегитимним.

Лагардова је потенцијалну економску помоћ Венецуели назвала „невероватним задатком“, јер ће ММФ морати да прикупи доста информација које су бивши председник Венецуеле Уго Чавез и његов наследник Мадуро одбили да поделе са органом.

Према њеним речима, укупна сума која ће морати да буде пружена Венецуели је „значајна“, али није изнела тачну суму.

„Отворићемо свој новчаник, размишљаћемо и постараћемо се да је наше срце на правом месту како бисмо помогли најсиромашнијима и најпогођенијима“, рекла је Лагардoвa, преноси АП.

Економија Венецуеле смањила се више од половине од 2013. године, према подацима којима располаже ММФ. Због хиперинфлације и несташице хране и других потрепштина најмање три милиона грађана Венецуеле напустило је земљу, указују подаци Уједињених нација.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала