Четврта „офанзива“: Потез Приштине који је био претходница убијања преговора

CC0 / Balkan Photos / Интерпол Косово ЕУ
Интерпол Косово ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Могуће је да су, уз скандалозну платформу Приштине, неки од западних ментора Албанцима обећали да ће „убедити Србију“ да не лобира против чланства Косова у Интерполу, а да они заузврат суспендују таксе како би се преговори са Београдом одблокирали.
Интерпол - Sputnik Србија
Интерпол потврдио: Косово послало нови захтев за чланство

Још пре усвајања преговарачке платформе којом се убија свака могућност даљег дијалога са Београдом, непризнато Косово је и четврти пут послало захтев за чланство у Интерполу, а Генерални секретаријат је потврдио да је захтев званично примљен.

Виши званичник Интерпола, како преноси косовска штампа, рекао је да ће Генерална скупштина заседати у октобру у Чилеу, али да још није позната агенда. Исти извор наводи да је Косово послало апликацију 31. јануара.

Министар спољних послова Беџет Пацоли рекао је да је оптимиста што се тиче новог захтева, као и да чланство Косова у Интерполу „никоме не представља претњу“.

Косово је првобитно најавило да ове године неће аплицирати за пријем у ову организацију. Шта је утицало на промену става?

Једна од спекулација је да је Косову „обећано“ да ће бити примљено у Интерпол, уколико суспендује таксе Србији на 120 дана, како би могли да се наставе разговори са Београдом.

Свет са Спутњиком - Sputnik Србија
Интерпол — Победа Србије охрабрење за међународно право (видео)

Да ли је оваква инсинуација реална? Да ли је ово нова уцена Приштине?

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић је уверен да Београд уз себе има довољно држава да може да блокира улазак Косова у Интерпол.

„Београд не сме да прихвати такву врсту комбинације, јер ако би показали ту врсту спремности са Интерполом, сутра би се на нас вршио притисак да Приштина уђе и у Уједињене нације. Напросто, са терористима и сепаратистима се не може овако преговарати“, децидан је Анђелковић.

Приштина спрема списак мета: Ако уђе у Интерпол, први на листи за хапшење — Диковић

С обзиром да је Србија остала чврсто при ставу да се противи уласку Косова у Интерпол, могуће је да су неки од западних ментора Приштини обећали да ће „убедити Србију“. Анђелковић сматра да ако Албанци не желе неки генерални, стратешки споразум без уцена, онда и Београд мора да остане при чврстом ставу — без обзира на све.

„Неке државе вероватно обећавају да ће са Београдом пробати да направе споразум: да ми не лобирамо против уласка Косова у Интерпол, а да заузврат они укину таксе. Тако нешто не сме да се уради“, наглашава наш саговорник.

Претходно заседање Генералне скупштине било је у новембру прошле године, када је одбијен захтев Косова за чланство у тој организацији. Косово је већ три пута аплицирало за пријем у ову организацију. Безуспешно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала