Морбидни крст у цркви у Водицама шокирао хрватску јавност

© Fotolia / PhantЦрква Светог Доната у Задру
Црква Светог Доната у Задру - Sputnik Србија
Пратите нас
Постављање крста с пет крвавих фетуса на олтару цркве у Водицама, шокирао је хрватску јавност, а аутор ове морбидне инсталације је самоуки локални уметник, који је посебну пажњу привукао када је 2012. године у јаслице ставио лик генерала Антa Готовине, за којег је тврдио да је „највећа особа у хрватској историји“.

​Фотографија са крстом, на којем је урезано пет рупа у облику срца, а у сваком срцу постављене крваве лутке које представљају фетусе закуцане ексерима, врло брзо се проширила друштвеним мрежама.

Уз крст, на чијем врху пише: „Крв њихова из земље к мени виче”, што је цитат из Књиге постања и описује како је Кајин убио брата Авеља, постављена је хрватска застава.

Старешина цркве Светог Крижа Фрањо Гласновић потврдио је за хрватске медије да је тачно да се крст налази у цркви, али није желео много да коментарише ситуацију.

Окупљање усташа и домобрана у Блајбургу, (Аустрија) на дан сећања на погинуле током маја 1945. године - Sputnik Србија
За Блајбург спремни! Аустрија задала ударац усташама, али ЕУ жмури

„Време у којем се налазимо је време молитве, размишљања и обраћања. Не бих о томе више разговарао нити бих то коментарисао, у кризми мало говорим“, кратко је казао Гласновић за портал „Шибеник ин“.

Додао је и да ће поступити по Јевнађељу.

Аутор овог морбидног дела, пише портал „Индекс“, јесте самоуки уметник Јосип Матеша, човек који је на прошлогодишњем протесту против Истанбулске конвенције у Сплиту, Ривом прошетао с репликом вагине на глави.

Матеша је 2017. године награђен наградом Града Водице за животно дело, а био је и у Градском већу Водица као председник водичке Хрватске републиканске странке, која је тада била у коалицији с десно оријентисаном Хрватском странком права.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала