Како су Срби избегли замку Приштине

© Tanjug / BOKIНа Косову и Метохији јутрос је почело гласање за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која су отворена широм Косова
На Косову и Метохији јутрос је почело гласање за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која су отворена широм Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука Срба са Косова и Метохије да изађу на изборе за председнике општина разумна је и рационална, и поставља се питање да ли би другачија одлука довела до нестабилности на северу, што би аутоматски довело и до неиздрживог положаја Срба на југу, каже за Спутњик политиколог из Грачанице Стефан Филиповић.

„Ти избори нису нека велика ствар ни велики проблем, и ништа неће променити. Избори ће да се одраде онако како треба и то ће да прође, а покушај, ако је уопште и било покушаја дестабилизације, пропашће те вечери кад се затворе биралишта“, сматра Филиповић.

Хашим Тачи се обраћа народу у Глогоњу на КиМ - Sputnik Србија
Одлука Срба са Косова и Метохије: Излазимо на изборе

Према његовим речима, вероватно ће се исти људи кандидовати, и резултат ће бити сличан оном на претходним изборима.

„Ово су избори само за градоначелника Северне Митровице и председнике трију општина — Зубин Поток, Лепосавић и Звечан — и не би требало да се око тога подигне нека већа прашина“, истиче наш саговорник.

Филиповић објашњава да је питање да ли је расписивање избора уопште и био покушај дестабилизације севера Косова, зато што је реч о једној правној процедури која је морала да се испоштује, јер су градоначелник Митровице и председници општина поднели оставке.

„Ако је то и био покушај дестабилизације од стране Приштине, нисмо им сада дали материјал. Није се нека велика прашина подигла у Приштини око тога, и то је позитивно. Што мање прашине и што мање интересантних вести, то је боље за нас. Живот се одвија много лакше и нормалније, а Срби на Косову ће кренути да граде неку бољу будућност — а то је најважније“, закључио је Филиповић.

Срби са КиМ су донели одлуку да изађу на изборе за председнике општина на северу Космета, саопштено је данас након састанка председника Србије Александра Вучића са политичким представницима Срба на КиМ.

Та одлука је, како је саопштено, донета да се не би десило да Албанци са 0,1 или један одсто преузму контролу на северу КиМ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала