Тајна која чува живот Асанжу

© AP Photo / Kirsty WigglesworthЏулијан Асанж
Џулијан Асанж - Sputnik Србија
Пратите нас
Џулијан Асанж је ухапшен, али се и даље у његовим рукама налази 400 гигабајта тајних информација које у сваком тренутку могу да „експлодирају“. Ради се о фајловима Стејт департмента, Пентагона, војним и политичким плановима, па Вашингтон још не може мирно да спава.

Авантуриста и неоспорни борац за правду Џулијан Асанж, који сада лежи у затвору у Лондону и чека расплет своје судбине, има нешто чиме може да тргује са својим тамничарима. Како се претпоставља, ради се о 400 гигабајта шифрованих фајлова који се од 2013. године налазе на „Викиликсу“. Он зна где се налази тај кључ, и не само он… Сада је само питање када ће те информације почети да се објављују. Да ли постоји договор оснивача и његових сарадника да чим га ухапсе почну да се објављују те информације?

Џереми Корбин - Sputnik Србија
Корбин: Асанж разоткрио злочине, не смемо га изручити (видео)

Руски војни експерт Јуриј Кнутов сматра да су ти фајлови Асанжово осигурање и кључни у овом случају.

„САД и њихове специјалне службе ће покушати да нађу тај материјал. Ако се он буде налазио на неколико места, биће тешко. Међутим, ако буде само на једном месту, биће лакше да се прекине канал цурења информација. Мислим да ће Асанж утицати да тај материјал почне полако да излази у јавност. Тамо се могу налазити материјали који се тичу и Стејт департмента и Пентагона, војни и политички планови, као и материјали о притисцима на демократију у САД“, објашњава стручњак.

Многи се питају зашто је баш сада одлучено да Асанж буде ухапшен. Испоставља се да је одговор једноставан — „брегзит“ је пропао и премијерки Велике Британије Терези Меј је било потребно нешто да се заборави на њен неуспех и да се одложи очекивана оставка.

Хилари Клинтон - Sputnik Србија
Хилари Клинтон: Асанж мора да одговара

„Ми често заборављамо да је Тереза Меј била на челу Министарства унутрашњих послова и да је руководила контраобавештајном службом Ми5. На тај начин је била упозната са свим прљавим пословима тих служби. Она се тренутно налази под великим притиском са свих страна — конзервативци, лабуристи — столица јој се дрма, могу је са срамотом сменити. Управо овај случај са Асанжом у потпуности скреће пажњу са одлагања ’брегзита‘. Зашто? Зато што многи политичари у Британији већ мисле да ’брегзита‘ уопште неће ни бити“, објашњава Кнутов.

Мејова ће овим великим скандалом купити најмање недељу дана, пре него што још једном оде у Парламент да оправда свој неуспех.

Паралелно са „брегзитом“, у Јужној Америци се одиграва процес чија последица је и било хапшење Џулијана Асанжа. Тамо је у току чишћење неугодних режима за Вашингтон. Током „латиноамеричког пролећа“ промењен је режим и у Еквадору. Показало се да Лењин Морено није оправдао име које носи. Такорећи је продао оснивача „Викиликса“ за новац.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж у амбасади Еквадора у Лондону - Sputnik Србија
Маргарита Симоњан: Асанж је пророк

„’Викиликс‘ је објавио компромитујући материјал о еквадорском председнику (о његовим офшор рачунима). Природно, дошло је до личне нетрпељивости председника Лењина према Асанжу, што је искоришћено. Притом, Американци су обавестили званичнике Еквадора да ће ревидирати дугове те земље и размотрити пружање помоћи и давање кредита тој држави. Асанж је у суштини размењен за новац“, тврди експерт.

Неоспорно је да је овим још једном сахрањено међународно право, али је ово специфичан случај.

„До сада се то дешавало у односима између Русије и Запада, а сада је ово унутар Запада. И сви ћуте. То је пример експлицитног наметања америчког закона европским државама. До сада је све било увијено, а сада је први пут отворено. Ово подсећа на нацистичко паљење књига“, мишљења је Кнутов.

Није тешко замислити каква казна чека Асанжа. Највероватније ће добити доживотну казну затвора, а ако га испоруче Америци могуће је да ће добити и смртну казну. Међутим, ако буде сарађивао, открио све своје сараднике, дао све шифре скровишта где се чува тих 400 гигабајта информација, постоји шанса да ће га помиловати или да ће му смањити казну. То изгледа мало вероватно, али ко зна…

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала