ХРТ велича усташтво: Павелић борац за правду (видео)

CC0 / United States Holocaust Memorial Museum, Photograph #85432 / Адолф Хитлер и Анте Павелић
Адолф Хитлер и Анте Павелић - Sputnik Србија
Пратите нас
У емисији „ТВ Календар“, емитованој у четвртак ујутро, ХРТ је споменуо Анта Павелића и представио га као вођу ХСП-а који се борио против београдског насиља.

Концепт емисије састоји се у подсећању на важне догађаје који су се догодили тог датума, а један од њих била је и побуна против мађарске заставе на железничкој станици у Запрешићу, преноси „Индекс“.

Наиме, 11. априла 1903. године, ватрогасац Стјепан Југ затрубио је на узбуну јер је влада тадашњег мађаронског бана Куена Хедерварија противзаконито ставила мађарску заставу на железничку станицу. На знак трубе су се мештани окупили, скинули заставу и запалили је.

Прилог наставља даље причу, спомињући 25. годишњицу тог догађаја.

Спикер каже како је Стјепан Радић требао да открије спомен-плочу на железничкој станици, али је „пао као жртва туђинског, овог пута великосрпског беса“.

„На великој свечаности у септембру говорили су Радићев наследник на челу ХСС-а, др Влатко Мачек и вођа ХСП-а др Анте Павелић, тада у коалицији против београдског насиља“, речено је у прилогу, уз приказивање Павелићеве фотографије.

Нису споменули како је тај исти Анте Павелић будући усташки поглавник квислиншке Независне државе Хрватске, одговорне за смрт стотина хиљада људи.

У ХСП-у је био и други Анте Павелић, који се у литератури понекад наводи као стоматолог или као Анте Павелић Старији, како би се разликовао од поглавника Павелића.

Адол Хитлер и Анте Павелић 6. јун, 1941 - Sputnik Србија
Павелић се враћа на Балкан, али не у Хрватску

Историчар Хрвоје Класић је за „Индекс“ објаснио како Анте Павелић Старији у том тренутку годинама није био члан ХСП-а, него Демократске странке, чак је био члан Сената Краљевине Југославије. С обзиром на фотографију која је показана, очито је да се ради о будућем поглавнику Павелићу.

„Осим тога, Анте Павелић је у то време у коалицији с Мачеком и ХСС-ом. Све говори да нема грешке да се ради о човеку који ће касније постати поглавник.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала