ОХР тражи да Република Српска не уводи резервни састав полиције

© Sputnik / Дејан СимићСпецијалне јединице полиције РС
Специјалне јединице полиције РС - Sputnik Србија
Пратите нас
Канцеларија Високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини позвала је власти Републике Српске да не уводе резервни састав полиције и да решење за безбедносне проблеме у земљи пронађу у сарадњи с другим нивоима власти и у дијалогу с међународном заједницом.

„Позивамо власти Републике Српске да не настављају законодавни поступак у вези са законом о полицији и унутрашњим пословима, него да покрену дијалог са својим партнерима на државном нивоу и на нивоу Федерације БиХ, као и са међународном заједницом“, наводи се у јучерашњем саопштењу канцеларије.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: За длаку смо закаснили да похапсимо британске шпијуне (видео)

Из ОХР-а су оценили да је поступцима Бањалуке „покренута негативна спирала неповерења и међусобног надметања, па чак и страха“.

„Не постоји убедљиво оправдање за једнострано успостављање резервног састава полиције. Имиграција и политика у вези са мигрантима и азилом су уставна надлежност државних тела, и њихове капацитете треба ојачати. То би био одговарајући пример боље сарадње“, стоји у саопштењу ОХР-а.

Парламент Републике Српске подржао је прошле недеље Нацрт измена ентитетског закона о унутрашњим пословима, којим је предвиђено увођење резервног састава полиције која би требало да броји до хиљаду припадника. То је образложено потребом јачања безбедности због ескалације мигрантске кризе, подсећа Хина.

Тај је план изазвао оштре реакције у Федерацији БиХ. Чланови Комисије за безбедност Заступничког дома парламента Федерације БиХ затражили су на седници одржаној у уторак реакцију ОХР-а и најавили да ће, у случају изостанка одлучнијих мера, и Федерација БиХ донети сличне одлуке и увести резервни састав полиције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала