Данас је 1. мај — Међународни празник рада

© Sputnik / Милош Ћурчин / Први мај, обележавање
Први мај, обележавање - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У знак сећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно време, широм света се обележава Међународни празник рада — 1. мај. У Србији и региону традиционално се у зору излази на првомајски уранак у природу.

Празник рада обележава се 1. маја, на дан када су радници у Чикагу 1886. године штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно време. Трећег маја дошло је до сукоба радника који су били чланови синдиката и штрајкбрехера. У сукобе се умешала полиција, а четири припадника синдиката су убијена. 

Наредног дана на Тргу Хејмаркет анархисти су организовали демонстрације. Особа чији идентитет није утврђен бацила је бомбу и убила седам, а ранила 67 полицајаца. Осам анархиста је ухапшено, оптужено за убиство и осуђено на смрт, иако њихова кривица није утврђена.

Програмом обележавања празника рада ове године планирана је кампања посвећена достојанственом раду, афирмацији и унапређењу права запослених. - Sputnik Србија
Први мај 2015 — повратак радничке класе у робовласништво

На првом конгресу Друге интернационале 1889. године одлучено је да се наредне године одржи велика манифестација којом ће се прославити 1. мај у знак сећања на аферу Хејмаркет у Чикагу, али и као вид борбе за радничка права.

Други конгрес Радничке интернационале је одлучио да се од 1890. године 1. маја широм света одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. века добило масовне размере.

У многим европским земљама и америчким градовима 1890. године радници су изашли на улице тражећи, као и у Чикагу, осмочасовно радно време. У Немачкој је дошло и до нереда када се у протесте умешала полиција, а у многим градовима демонстрације су одржане упркос претњама власти да ће полиција растерати учеснике.

Обележавање Међународног празника рада у Србији прешло је дуг пут — од забране одржавања којој су пркосили радници протестним шетњама, бојкотом рада и зборовима, преко првомајских уранака, до обавезе коју је увео Тито 1945. године. Слављење тог празника представљало је борбу не само за радничка, већ и за политичка права и слободе.

У Србији и региону временом је постао обичај да се тог дана у зору излази на првомајски уранак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала