„Дошло је време...“ Хитлеров пилот открива последње фирерове речи

© SputnikАдолф Хитлер
Адолф Хитлер - Sputnik Србија
Пратите нас
У недавно објављеном дневнику пилот нацистичког вође Ханс Баур открио је шта му је Адолф Хитлер рекао пре него што је са својом женом Евом Браун извршио самоубиство у бункеру у Берлину. Баур је сугерисао фиреру да побегне у Јапан или Аргентину, али је нацистички вођа то одбио.

Генерал-пуковник Ханс Баур, који је био лични пилот Адолфа Хитлера и његов блиски пријатељ, открио је у свом дневнику да му је нацистички вођа рекао „завршавам данас“ на дан кад је извршио самоубиство. Бауров дневник осветљава последње дане вођа Рајха у данима уочи пада Берлина, кад су га освојиле совјетске трупе 1945. године.

Према наводима пилота, он је покушао да убеди Хитлера да још увек има авиона којима би могао да га превезе у Јапан, Аргентину или код неког шеика, који су још увек „благонаклони према њему због његове политике према Јеврејима“. Међутим, Хитлер је ту понуду одбио, инсистирајући да ће „опстати или пасти са Берлином“.

Ева Браун и Адолф Хитлер у Бергхофу - Sputnik Србија
Досије ЦИА открива: Адолф Хитлер је био геј

„Човек мора бити довољно храбар да се суочи са последицама својих поступака — и зато сада завршавам. Знам да ће ме сутра милиони људи проклињати — то је судбина“, рекао је Хитлер, према Бауровом дневнику.

Хитлеров пилот тврди да је нацистички вођа страховао да ће Совјети користити гасне бомбе, пошто су знали да се крије у бункеру у ком је и извршио самоубиство.

„У сваком случају, ја не бежим — и зато завршавам данас“, рекао је Хитлер свом пилоту.

Баур је покушао да побегне из Рајха, али је био ухапшен и провео је неколико година у совјетском затвору. Преминуо је 1993. у 96. години.

Фиреров пилот је написао да му је Хитлер пришао и узео га за обе руке.

„Баур, желим да се опростим од тебе. Дошло је време. Моји генерали су ме издали, моји војници не желе да наставе да се боре и ја не могу да наставим“, рекао је фирер пилоту.

Баур је навео да је Хитлерово потпуно поверење у њега прерасло у „много интимнију пријатељску везу“, а вођа нациста га је називао личним пријатељем. Хитлер је присуствовао пилотовом венчању, а поклонио му је аутомобил за 40. рођендан.

Бауров приказ живота унутар вођства Трећег рајха први пут је објављен у Немачкој пре више од 50 година, али је недавно штампан у Великој Британији под насловом „Био сам Хитлеров пилот“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала