Турска неће моћи брзо да пронађе замену за нафту из Ирана

© AP Photo / Hasan SarbakhshianНафтна платформа у иранској луци у Персијском заливу, 900 километара јужно од Техерана.
Нафтна платформа у иранској луци у Персијском заливу, 900 километара јужно од Техерана. - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска неће моћи брзо да пронађе други извор за увоз нафте након што су САД укинуле изузеће од санкција за куповину овог енергента из Ирана, рекао је данас турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.
Сатирично сликарство Кипа слободе насликано на зиду бивше америчке амбасаде у Техерану, Иран - Sputnik Србија
Хоће ли Америка бацити Иран на колена

„Није могуће лако пронаћи друге изворе нафте за тако кратко време. Морамо да обновимо технологију у нашим рафинеријама када будемо куповали нафту од трећих земаља, а то ће значити да их одређено време морамо затворити, што доводи до трошкова“, нагласио је Чавушоглу, истичући да Вашингтон треба да преиспита своју одлуку.

Вашингтон је 22. априла саопштио да купци иранске нафте морају да прекину увоз до 1. маја или ће се суочити са санкцијама, чиме је окончан шестомесечни период изузећа од санкција за осам највећих купаца црног злата од Исламске Републике.

Чавушоглу је нагласио да је Турска прошле године успела да постепено смањи зависност од иранске сирове нафте, али да рафинерије нису адекватне за преузимање црног злата од других земаља.

Бела кућа је саопштила да након укидања изузећа за санкције увозницима нафте из Ирана сарађује са Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима како би осигурала адекватно снабдевање тржишта, пренела је Радио-телевизија Републике Српске писање Срне.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала