Све је почело са једном лажи: Мисије на КиМ припремале бомбардовање

© Фото : ARHIV MO/ Vladica KrsticКиМ
КиМ - Sputnik Србија
Пратите нас
Норма Браун, некадашњи амерички дипломата, која је на Косово и Метохији 1999. била чланица и америчке дипломатско-посматрачке мисије и мисије ОЕБС-а изјавила је да су те мисије биле „средства за прикупљање војних информација у припреми за бомбардовање“ тадашње СРЈ, чему се она противила.

Браунова, која је прво била део америчке дипломатско-посматрачке мисије, рекла је за данашњи Блиц да та мисија није била „ништа друго до параван за војну операцију“.

Вилијам Вокер на сахрани Албанаца у селу Рачак у фебруару 1999. - Sputnik Србија
Репортер Фигароа: Вокер је лажирао Рачак да би НАТО бомбардовао Србију

Она је додала да је у мисији ОЕБС-а, где јој је шеф био Вилијем Вокер, с којим је већ радила у Бироу за латиноамеричке послове, била главни политички извештач и тада је приметила многе ствари које јој се нису свиделе.

„То је пре свега био широко распрострањен презир према Русији. Затим, постојале су гласине о састанцима усред ноћи између кључних чланова НАТО мисије и ОВК“, изнела је Браунова.

Она је рекла да се није сагласила с Вокеровим закључком о случају Рачак, који је искоришћен као повод за НАТО бомбардовање. О томе је говорила и у немачком документарном филму „Све је почело са једном лажи“, када је рекла да хуманитарне кризе „није било на Косову пре почетка бомбардовања“.

Касније је написала и есеје о америчкој политици и бомбардовању Србије које је назвала „првим случајем неоинтервенционизма“ који је „унапред припремљен и изведен под изговором“.

Браунова је за Блиц описала и како је Вокер реаговао када је сазнао да она није одобравала бомбардовање.

„Када смо се срели након неког времена, када се све завршило и када је сазнао да нисам била сагласна са америчким бомбардовањем, занемео је. Он није имао појма како је све оно што сам опазила утицало на мене“, рекла је Норма Браун.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала