Репортер Фигароа: Вокер је лажирао Рачак да би НАТО бомбардовао Србију

© AP Photo / Visar KryeziuВилијам Вокер на сахрани Албанаца у селу Рачак у фебруару 1999.
Вилијам Вокер на сахрани Албанаца у селу Рачак у фебруару 1999. - Sputnik Србија
Пратите нас
Догађаји у Рачку били су вешта манипулација ОВК да би изазвали међународниу војну интервенцију против Срба, у чему су имали подршку тадашњег шефа мисије ОЕБС-а Вилијема Вокера, изјавио је репортер француског "Фигароа", сведок дешавања на Косову Рено Жирар.

Он је у интервјуу за данашње "Вечерње новости" рекао да је у то време био у Дечанима с дописницом Би-Би-Сија, где су се припадници ОЕБС-а жалили да Албанци не поштују прекид ватре, и да је по стизању у хотел "Гранд" у Приштини добио сапштење да су српске снаге извршиле успешну антитерористичку акцију у Рачку.

Случај „Рачак“: Зашто је бомбардована СРЈ

Жирар је рекао да је сутрадан отишао у Рачак и у селу затекао униформисане припаднике ОВК.

"Тела искључиво мушкараца била су поређана једно уз друго. Била је ту чак и једна одрубљена глава. Мучно је изгледало", навео је Жирар.

Представили су војнички сукоб као масакр цивила, рекао је чувени репортер "Фигароа" и додао да је био изненађен што унаоколо није било празних чаура, да је видео и ровове око села, али да им је у почетку поверовао.

"Албански сепаратисти су били веома лукави, схватили су да се Запад осећа одговорним за оно што се догодило у Сребреници. А ситуација је била различита, на Косову су у опасности били Срби", рекао је Жирар.

На питање како је сазнао истину, Жирар је заслугу за откривање истине приписао дописнику "Монда" и двојици камермана Асошијетед преса, као и сведочанствима која је скупио.

"Схватио сам да је вече после акције било мирно и да су становници који су ту остали били присутни када су полицајци ушли у село. Срби нису имали шта да крију, сами су обавестили новинаре о успеху антитерористичке операције", истакао је Жирар.

Он је објаснио како се у свом чланку у "Фигароу" запитао није ли шеф ОЕБС Вилијем Вокер пожурио са закључцимам и да му је после тог текста забрањен улаз у седиште ОЕБС-а у Приштини.

Истакао је и то како је Вокер одмах осудио Србе, и описао свов долазак у Рачак и разговор с лидерима ОВК.

"Дошао је у Рачак тек у суботу, затим је дуго разговарао с лидерима ОВК, а потом је директно отишао у Приштину на конференцију за новинаре где је поновио оптужбе против Срба. Да је хтео добро да ради посао посматрача, отишао би претходно у полицијску станицу у Штимље да чује и српску страну", рекао је Жирар.
Навео је и констатацију коју је чуо од неколико припадника ОЕБС-а о Вокеровој антисрпској оријентацији и једноставном тражењу повода за рат против Србије.

Припадници косовских безбедносних снага на Косову - Sputnik Србија
Спрема ли Запад Маркале и Рачак за Донбас (видео)

Према његовим речима, Вокеров помоћник Габријел Келер рекао је како је он забранио да се у седиште ОЕБС-а у Бечу достави извештај у коме је закључено да су за трећину насилних смрти Албанаца криви Срби, а за две трећине сами Албанци.

Жирар је описао сведочанства српских житеља у Дечанима, и навео интервује с тамошњим последњим српским житељима који су сведочили о спаљеним имањима, претњама и протеривањима.

На питање о његовом доприносу у спасавању београдских мостова 1999. године, испричао је да се током бомбардовања налазио у престоници Србије, да је после рушења новосадских мостова био згрожен и да је том приликом питао свог пријатеља Доминика де Вилпена, тадашњег генералног секретара Јелисејске палате, када ће зауставити лудило команданта НАТО-а Веслија Кларка.

"Следећег дана председник (Француске Жак) Ширак је ставио вето на бомбардовање београдских мостова", закључио је чувени француски репортер.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала