Велика Британија страхује за судбину нуклеарног споразума са Ираном

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаБританска застава испред Вестминстерске палате у Лондону
Британска застава испред Вестминстерске палате у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Велика Британија је веома забринута због данашње објаве Ирана да ће престати да се придржава делова споразума из 2015. године којим се ограничава нуклеарно наоружање, саопштио је портпарол премијерке Терезе Меј и позвао Техеран да не предузима кораке ескалације.

„Веома смо забринути због објаве, позивамо Иран да настави са испуњавањем обавеза из споразума и да не предузима кораке који би довели до ескалације“, изјавио је портпарол, пренео је Ројтерс.

Он је рекао да ће споразум остати на снази све док се Иран држи својих обавеза и објаснио да је у питању круцијалан договор који чини свет безбеднијим местом за живот.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров саопштио је током конференције за штампу са иранским колегом Махмудом Џавадом Зарифом у Москви - Sputnik Србија
Лавров: Америка дестабилизује ситуацију од Персијског залива до Венецуеле

Ирански председник Хасан Рохани упозорио је раније да ће Иран престати да се придржава одређених делова нуклеарног споразума из 2015. године и дао рок од 60 дана осталим потписницама тог споразума да испуне своје обавезе, нарочито када је реч о банкарским и нафтним секторима.

Рохани је рекао да ће Иран наставити с високим нивоом обогаћивања уранијума, уколико светске силе не одрже своја обећања дата у оквиру нуклеарног споразума постигнутог 2015. године.

У телевизијском обраћању Рохани је навео да остале земље-потписнице тог споразума — Велика Британија, Француска, Немачка, Кина и Русија — имају 60 дана да испуне своје обавезе како би заштитиле нафтне и банкарске секторе Ирана од америчких санкција, пренео је Ројтерс.

Рохани је рекао да Иран жели да преговара о новим условима са преосталим партнерима у оквиру споразума, али је признао да је ситуација озбиљна.

„Осећамо да је нуклеарном споразуму потребна операција, а пилуле против болова од прошле године нису биле ефикасне. Ово је операција за спас споразума, не његово уништавање“, рекао је Рохани, пренео је Танјуг.

Иран је послао писма о својој одлуци лидерима Велике Британије, Кине, Европске уније, Француске и Немачке, преко амбасадора тих земаља у Техерану, као и Русији.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала