Председница Хрватске обишла спомен-обележје усташама у Блајбургу

© AP Photo / Darko BandicОкупљање усташа и "домобрана" у Блајбургу, (Аустрија) на дан сећања на погинуле током маја 1945. године
Окупљање усташа и домобрана у Блајбургу, (Аустрија) на дан сећања на погинуле током маја 1945. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Десет дана уочи најављене комеморације у Блајбургу председница Колинда Грабар Китаровић је обишла то место, положила цвеће и запалила свеће побијеним усташама по окончању Другог светског рата.

Блајбург - Sputnik Србија
Оживљавање усташтва: Како је „лекс Ердоган“ пао у Блајбургу
Хрватска велича те усташке жртве, сматра их невиним, а за њихову смрт оптужује припаднике тадашње Југословенске народне армије.

Из Кабинета хрватске председнице је саопштено да је то било „масовно убиство ратних заробљеника“, да су притом прекршене, како се тврди, „све цивилизацијске норме и одредбе хуманитарног права, пре свега Женевска конвенција о ратним заробљеницима из 1929.“, као и да је то био по размерама „највећи поратни масовни злочин у Европи након Другога светског рата“.

У саопштењу с Пантовчака се не наводи када је Колинда Грабар Китаровић посетила Блајбург, с обзиром на то да је она учесник самита „Брдо-Бриони“ који је данас почео у Тирани.

Иначе, најављена комеморација страдалим усташама на подручју Блајбурга ипак ће бити одржана ове године, иако су аустријске власти покушале да је забране управо због злоупотребе усташких обележја и симбола, као и поклича који су протеклих година масовно коришћени, што је противно законима те земље, пренео је Танјуг.

Овогодишња комеморација је стога сведена само на црквену мису, а организатори су апеловали на учеснике да се уздрже од било каквих провокација недозвољеним симболима и покличима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала