Европски „тигар без зуба“ би да реши вековно питање Србије

CC BY-SA 2.0 / Fred PO / Berlin BundestagЗграда немачког Бундестага
Зграда немачког Бундестага - Sputnik Србија
Пратите нас
Самит у Берлину у организацији немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона наговестио је жељу Немачке и Француске да преузму од ЕУ контролу над решавањем косовског проблема.
Самит о Западном Балкану у Берлину - Sputnik Србија
Самит у Берлину завршен после пет сати разговора

Чињеница да је скуп завршен без конкретних резултата намеће питање јесу ли Немачка и Француска довољно јаки играчи за такав подухват.

Да питање није без основа, показује и информација да се Хашим Тачи у Берлину прво састао са америчким амбасадором у Немачкој Ричардом Гренелом, који у последње време без зазора држи буквице немачким политичарима.

Зашто Немачка, а са њом и Фрацуска уопште желе да се баве Косовом?

Изградња Северног тока 2 - Sputnik Србија
Немачка политичарка: „Северни ток 2“ важан за будућност Немачке

Професор др Слободан Рељић ово објашњава као неуспели покушај Берлина да се на неки начин „отргне“ од америчке политике преко косовског питања.

„Покушали су, тачније, да успоставе неку дистанцу. Али то јесте њихов покушај да се они ту нешто упетљају, пошто је Трамп према њима груб већ две-три године, тако да ово није први пут да он показује да не жели са њима партнерске односе“, каже Рељић.

Он такође напомиње да Трамп озбиљно уцењује Немачку за плаћање чланства у НАТО-у, тако да је и то „један облик шутирања“.

Рељић подсећа и да је Немачка држава која је после 1945. умало од стране Америке буквално забетонирана, али су због СССР-а тада решили да примене Маршалов план, што је од Немачке учинило економског џина, али је као држава у ствари „тигар без зуба“.

„Јер они немају ништа своје! Њима су Американци направили и војску и полицију и тајне службе и политички ситем. То је све америчка продукција. У Немачкој има преко 200 америчких база, што мислим да је највише на тлу неке државе. Ако читате ’Викиликс‘, видите да Америка Немачку горе третира него нас. Буквално, као полусвет, а по доласку Трампа, то је отишло скроз на ту страну“, додаје он.

Ангела Меркел - Sputnik Србија
Ангела Меркел позвала Вучића и Тачија да сахране план о размени територија?

Рељић подсећа да Немачка можда може да буде самостална када је реч о неком рушењу, као што је то било са СФРЈ или када нешто ради за себе, а да то не смета Америци.

„Али, чим се успостави неки ред, онда се појаве Американци, Немци се повуку без питања зашто их Американци шутирају. Од Немачке, у ствари, не може да се очекује ништа што им Американци не одобре. Дакле, Немачка није никаква сила. Американци не доживљавају Немачку као партнера, већ као послушника који изводи радове“, објашњава др Рељић.

Пре састанка у Берлину, како пише „Пост“, завађени косовски лидери су се ујединили на састанку без преседана са америчким амбасадором у Немачкој Ричардом Гренелом, за кога Хашим Тачи сматра да има блиске везе са председником САД Доналдом Трампом.

Посетители в здании Рейхстага в Берлине, Германия. Архивное фото - Sputnik Србија
Како је Немачка постала „проблематично дете“ за Европу

Иначе, Гренел је већ неколико пута изазвао скандал откако је ступио на дужност и то изјавама које су многи у Немачкој схватили као задирање у унутрашњу политику те земље. Амерички амбасадор је критиковао немачке власти и због изградње гасовода „Северни ток 2“, рекавши да тај пројекат чини европске земље „зависним од Русије“.

Својевремно је заменик уредника немачког магазина „Шпигл“ Матео фон Рор оценио да је Гренел „јасно показао да је политички активиста који ће користити своју позицију да би промовисао политичке промене у земљи домаћину (и остатку Европе).“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала