Марин ле Пен: Не финансира нас Русија

© Sputnik / Kristina AfanasyevaКандидат за председника Француске Марин ле Пен
Кандидат за председника Француске Марин ле Пен - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидерка „Националног уједињења“ Француске (бивши „Национални фронт“) Марин ле Пен, која је у посети Талину, изјавила је да Русија не финансира њену партију.

У Талину је 14. маја одржан састанак лидера десно-популистичких и националистичких партија Европске уније, које су чланице покрета „За народе и слободу Европе“. Током састанка је било речи о програму сарадње националистичких партија Европе које намеравају да створе јединствену партију у Европском парламенту.

Кандидат за председника Француске Марин ле Пен - Sputnik Србија
Марин ле Пен: Ми смо жртва „банкарске фатве“

„Русија нас не финансира. То је све лаж. Ниједна европска банка није била сагласна с тим да нам одобри кредит, односно, били смо принуђени да тражимо кредит по свету. Просто се догодило тако да је чешко-руска банка пристала да нам одобри кредит за ту суму, притом, уз веома лош проценат. Добили смо кредит, али ћемо га вратити“, рекла је Ле Пенова на конференцији за новинаре у Талину након завршетка састанка.

У јуну 2015. године Марин ле Пен је изјавила да је њена партија подигла кредит у једној од руских банака, негирајући оптужбе посланика Европског парламента да „Национални фронт“ добија средства од Владе Русије. У фебруару наредне године у француским медијима су се појавиле информације о томе да је „Национални фронт“ од руских банака затражио зајам од 27 милиона евра за финансирање предизборне кампање партије на председничким и парламентарним изборима. Касније се испоставило да је кредит партији одобрила Прва чешко-руска банка.

Ле Пенова и њена партија се залажу за развијање односа с Русијом и против продужавања санкција Русији. Она је као француски председнички кандидат месец дана уочи избора новог лидера земље 2017. године посетила Москву, где се састала с председником Русије Владимиром Путином и руским посланицима.

На председничким изборима у Француској пласирала се у други круг, у којем је добила 34 одсто гласова и изгубила од противкандидата Емануела Макрона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала