Алармантни подаци НАСА: Месец се смањује и има потресе, кора му пуца!?

© Sputnik / Саид Царнаев / Уђи у базу фотографијаПомрачење Месеца
Помрачење Месеца - Sputnik Србија
Пратите нас
Земљин природни сателит се тресе, а током последњих десет година унутрашњост му се охладила и скупила као зрно грожђа, због чега се смањује, показују подаци НАСА.

Стене које су се раније расуле оставиле су траг по целој површини Месеца, а нови подаци мисије НАСА показали су да се и данас дешавају потреси дуж расцепа. Такође, он наставља да се смањује.

Месец, снимак космонаута Сергеја Рјазанског са Међународне свемирске станице - Sputnik Србија
Руски научник: Ево где плови Месец

Научници упоређују тај процес с начином на који се грожђе постепено бора и ствара линије док се хлади и скупља. За разлику од коже грожђа, Месечева кора не може да се растеже јер је крта и распада се кад год се догоди смањење, преноси „Кликс“.

До ових недостатака долази када се кора помера и гура један део изнад другог. Тада се формирају необичне стене које су видљиве на површини. Високе су и дуге километрима.

Нова истраживања омогућена су креацијом алгоритма који је обрадио сеизмичке податке из шездесетих и седамдесетих година прошлог века. То је помогло у расветљавању потреса и разумевању одакле долазе.

Након што су подаци о локацији регенерисани, упоређени су са сликама које је направио лунарни извиђачки орбитер НАСА 2010. године. Утврђено је да је најмање осам потреса долазило од померања плоча испод површине Месеца, а не од удара астероида и других објашњења. То је потврдило да Месец још доживљава праву тектонску активност.

Инструменти које су астронаути Апола оставили у прошлости свој посао су завршили 1977. године, али научници сматрају да се потрес и смањење дешавају и данас, а слике показују недавне покрете — камење и клизишта на површини.

Инструменти које је оставио Аполо 11 од 1969. до 1977. године забележили су 28 различитих потреса, који су се дешавали када је Месец био на најудаљенијој тачки од Земље, јер Земљина гравитација оштећује кору Месеца.

Научници се надају да ће се вратити на Месец и открити каква је ситуација данас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала