Ванредно у Центру у Нишу: Руси спремни да помогну Србији и региону у случају поплава

© Sputnik / Anton Denisov / Уђи у базу фотографијаЈединице Министарства за ванредне ситуације Русије (МЧС)
Јединице Министарства за ванредне ситуације Русије (МЧС) - Sputnik Србија
Пратите нас
Због опасности од поплава у региону, у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу уведено је стање повећане приправности. На позив угрожених држава спремни смо одмах да реагујемо, а у случају потребе, помоћ би могла да стигне и из Русије, каже за Спутњик заменик директора Центра Олег Ганијев.

Киша која непрекидно пада од недеље направила је велике проблеме у региону. Ванредно стање проглашено је у делу тока Врбање и Врбаса у Републици Српској. Врбања је однела и привремени пешачки мост у Челинцу, градићу близу Бањалуке, а синоћ су се у том месту огласиле и сирене за узбуну. Због набујалих река и кише која и даље пада, у Бањалуци данас не раде школе и вртићи.

Ништа мање драматично није ни у Хрватској, где се, као и у Босни и Херцеговини, током дана очекује врх поплавног таласа.

© Фото : Олга Лиасковска МанојловићОлег Ганијев - заменик директора Српско - руског хуманитарног центра за оперативно реаговање.
Олег Ганијев - заменик директора Српско - руског хуманитарног центра за оперативно реаговање. - Sputnik Србија
Олег Ганијев - заменик директора Српско - руског хуманитарног центра за оперативно реаговање.

Због опасности од поплава у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу уведено је стање повећане приправности. Пратимо ситуацију из минута у минут, али смо од Москве, односно Националног центра за управљање у кризним ситуацијама, тражили детаљну прогнозу, да бисмо видели развој ситуације, посебно шта се тренутно дешава на простору Босне и Херцеговине, каже за Спутњик Олег Ганијев, заменик директора Српско-руског хуманитарног центра.

„Те податке добићемо на основу космичког мониторинга, односно осматрања из сателита. Истовремено смо на вези са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије и Министарством за ванредне ситуације Русије. На основу њихових усаглашених одговора — Центар је спреман да реагује. Да би се то догодило, потребно је да добијемо захтев од државе која је захваћена елементарном непогодом. Ако до захтева дође, Центар може да достави своје оперативне снаге, али и материјално-техничке ресурсе који су потребни земљи која се тренутно налази под елементарном непогодом“, каже Ганијев.

© Фото : СРХЦКоначно на сигурном - спасилац из Русије показује унесрећенима пут за евакуацију из поплављеног подручја.
Коначно на сигурном - спасилац из Русије показује унесрећенима пут за евакуацију из поплављеног подручја. - Sputnik Србија
Коначно на сигурном - спасилац из Русије показује унесрећенима пут за евакуацију из поплављеног подручја.

Он подсећа да је Центар у Нишу ту да помогне свима у региону, као и раније у време поплава и пожара, али још једном подсећа да не може да реагује самостално, већ искључиво по захтеву државе угрожене поплавама. Спасиоци који се налазе у у Нишу спремни су да помогну, али и овога пута можемо да очекујемо помоћ која би стигла из Русије, каже Ганијев за Спутњик.

„Уколико, рецимо, од власти Босне и Херцеговине добијемо захтев за помоћ Центра, односно Руске Федерације, наше Министарство за ванредне ситуације је такође спремно да издвоји помоћ која би се пре свега тицала људских ресурса, професионалних спасилаца који су специјализовани управо за операције у поплавама, а Центар из Ниша би у том случају доставио све потребне материјалне и техничке ресурсе за уклањање последица ове елементарне непогоде“, истиче Ганијев.

© Фото : РСХЦСпасиоци Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације по слетању у Србију у мају 2014. године.
Спасиоци Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације по слетању у Србију у мају 2014. године. - Sputnik Србија
Спасиоци Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације по слетању у Србију у мају 2014. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала