Вучић: Приштина спрема велико хапшење на Северу и опасан сценарио

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да косовске власти желе да ухапсе 26 полицајца са севера Косова и Метохије и још 15 особа — под изговором да су учествовали у корупцији и слично.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да зачарани круг на Косову није затворен.

Патријарх Иринеј на редовном заседању Светог архијерејског сабора СПЦ - Sputnik Србија
Врх СПЦ не мења став о Косову и Метохији: Нема признања и поделе

„Они желе да ухапсе 26 српских припадника полиције са севера КиМ и још 15 лица, под изговором да су учествовали у корупцији и разним сличним стварима, да би Косовска Митровица остала незаштићена и да би могли да ураде најпрљавије ствари против нашег народа“, рекао је Вучић.

Затим би, како каже, следио завршни чин покушаја потпуног овладавања простором где живе Срби на КиМ.

„Онда би рекли — довели смо вас пред свршени чин као Хрвати пре ’Олује‘“, каже Вучић.

Истиче да је Србија о томе обавестила међународне институције.

„То што Весељи говори о Нишу, Куршумлији и другим местима — било би добро да дође да видим како то изгледа и како ће му то успети. А Србија ће реаговати уздржано, смирено, али ће сачувати и заштитити свој свој народ“, рекао је Вучић.

Мржња према српском народу

Коментаришући резолуцију коју је Приштина усвојила о тзв. „геноциду Србије“, Вучић је рекао да неки народи на Балкану не разумеју и не могу да пронађу пут у будућност.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Без заједничког става свих Срба нема решења

„Једини пут који виде јесте мржња према српском народу, иако ће увек рећи да је то против оних који су чинили злочине према њиховом народу. И не могу да се окрену ни раду, ни послу, трговини, економији. Неки су само обукли одела и ставили кравате и изашли из шуме и разумљиво је да на такав начин говоре“, рекао је Вучић.

Истиче да га брине то што су представници Приштине почели да се утркују у таквим изјавама.

„Проблем је то што Европа и свет нису реаговали када су формирали војску, када су одбили да формирају ЗСО, када су увели таксе, реаговали су макар формално, када су сваки пут оптуживали Србе за све могуће злочине, а нису имали ниједан доказ, држали су људе у притвору, а после пуштали… Сада ово“, рекао је Вучић.

Наглашава да је Србија упозоравала и на ову резолуцију и на доношење других одлука због којих сваки Србин треба да се осећа уплашено.

Нисам тражио милост од владика

Говорећи о недавном састанку у Патријаршији, председник Вучић је рекао да је на тај састанак отишао на позив патријарха.

„То је за мене била велика прилика и част. Ја сам рекао да нисам дошао да тражим било шта, ни милост нити сагласност, нити било какву подршку, за разлику од других који су водили хајку против њих“, додао је Вучић.

САД, Русија и Кина - Sputnik Србија
Поповић: Дијалог у Бриселу пропао, укључити Русију, Кину и Америку

Наводи да је пет пута рекао да је дошао да одговара на питања владика.

Према Вучићевим речима, постоји један група владика која има опречне ставове.

„Али сам се насмејао, јер неки од њих нису никада прочитали Резолуцију 1244 и Бриселски споразум. Ја сам вадио та документа и показивао и показивао шта смо све урадили за КиМ“, додао је Вучић.

Сви знају да је све што сам рекао тачно.

„Као што је рекао владика Игњатије, ми се рађамо и умиремо са Косовом, а ви председниче радите као што радите“, рекао је Вучић.

Срби би рекли не на референдуму

Александар Вучић каже да је спреман да о КиМ говори у Скупштини у било ком тренутку.

„Ја не знам да ли постоји посланичка могућност, али сам апсолутно спреман и то би за мене представљало не само важну обавезу, него сматрам да треба да се одговори и на спекулације. Могу да кажем да сам спреман за то одмах“, истакао је председник Вучић.

Мораћемо да се давимо и гушимо у својим проблемима, измишљајући како нам је замрзнути конфликт решење, а Албанци желе да реше проблем, навео је Вучић.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Перјанце ОВК сад би да суде Србима

„Ја сам био спреман да ризикујем много тога, али је то немогуће у условима у којима нико није хтео да стане уз вас. Никога нисам хтео да плаћам и молим. Рекао сам да прихватам вољу народа“, казао је Вучић.

Воља народа је, каже, важна, макар била изражена и са минималним процентом.

„На референдуму би Срби рекли ’не‘, али ја бих и даље био ’за‘“, нагласио је председник Вучић.

Каже да се годину дана води хајка против разграничења, а да они које је воде, сада кажу да не знају о чему се ради.

„Али то су замене теза и лицемерје о коме је тешко говорити“, истакао је председник Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала