00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Беба и Лола „Београдски играчки центар“: Енергија међу људима је највећи покретач
16:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пјаф“
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Како изгледа полувековно дружење са гитаром
17:00
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Субвенције од 20.000 евра за кров над главом породицама са децом
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Није ГМО: Зашто парадајз који купујемо у продавницама нема укус

© Фото : PixabayГМО парадајз
ГМО парадајз - Sputnik Србија
Пратите нас
У потрази за правим парадајзом често ћемо се јако разочарати, посебно ако га купујемо у неком од супермаркета, где најчешће налазимо парадајз чији укус можемо назвати безличним. „Као да жваћеш папир“, рекли бисмо често. Сигурно сте се често запитали због чега је укус парадајза такав, тј. зашто парадајз уопште нема укус.

Ново истраживање даје одговор на то питање и показује како у 93 одсто парадајза недостаје верзија гена која му даје његов посебан укус.

Најмањи парадјз на свету - Sputnik Србија
Узгојен најмањи парадајз на свету: Величине је боровнице

Упркос томе што мислимо да је кривац генетска модификација, узрок томе заправо лежи у узгајивачима, тј. њиховом покушају да извуку највећу економску корист из парадајза, преноси хрватски „Експрес“.

Током времена гени који појачавају укус изгубили су се или су током процеса размножавања негативно одабрани. Зато данашњем парадајзу из супермаркета недостаје генетске разноликости, па тако и укус, пише „Биг тинк“.

„Током производње парадајза произвођачи се већином фокусирају на оно што ће им повећати производњу, попут величине самог плода и доброг подношења складиштења. Неки гени који су укључени у остале важне квалитете, особине плода и њихове реакције на стрес, током овог процеса су изгубљени“, рекао је Зангјун Феи са Универзитета Kорнел.

Њихова открића објављена су у магазину „Нејчер генетикс“, у којем су анализирани генетски подаци 725 парадајза, култивисаних и дивљих. Та открића су важна због генетске различитости.

Затим су те податке упоредили с домаћим геномом парадајза „хајнц 1706“, који се често користи као репрезентативни пример генома парадајза. Анализа је показала да већини парадајза које се могу пронаћи у супермаркетима недостаје тај редак облик гена који им даје укус.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала