Помор пчела у Србији: 30 милиона угинуло у само једном атару — црни биланс није коначан

CC0 / pixabay / Пчеле
Пчеле - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У делу атара Кикинде регистрован је масован помор пчела. Утврђено је да су страдале пчеле у више од 1.000 кошница, а пчелари сумњају да је узрок помора непрописно коришћење пестицида и инсектицида.

Председник Удружења пчелара Кикинде Саша Чолак за Спутњик истиче да се ради о катастрофалном помору пчела и да тај црни биланс није коначан.

Ф-22 - Sputnik Србија
Пчеле приковале за земљу амерички Ф-22 (фото)

„Фитосанитарни инспектор је узео узорке са њива, полиција је узела узорке мртвих пчела, чекамо резултате. Ми сумњамо да је узрок тога третирање жита, пшенице и сунцокрета инсектицидима“, каже Чолак.

Он наглашава да се помор пчела у тим крајевима догађа већ читаву деценију, али да је од 2015. године све достигло невиђене размере.

„Пре четири године пострадало је 3.502 кошница. То је у противвредности исто као да нам је у том тренутку у Кикинди угинуло 700 крава. За то никада нисмо добили никакву одштету.“

​Чолак оцењује да ће после новог тровања у Кикинди драстично опасти заинтересованост за пчеларство.

„У Србији је 90 одсто природних опрашивача у природи већ нестало. Оно што је остало и што опрашује нашу природу заправо су наше пчеле, али нико изгледа не схвата озбиљно колико је пчеларство важно“, напомиње Чолак и додаје да се употреба пестицида и инсектицида уопште не контролише и да се не зна ко, кад и чиме третира њиве.

Пчелар - Sputnik Србија
Малинари да уче: Пчелари покрећу револуционарни пројекат у Србији

Наш саговорник објашњава да се пчела кроз своју еволуцију до сада није сретала са отровима. Не препознаје отрове, већ једино препознаје цвет, полен и нектар. Отпорне су само на одређене врсте инсектицида који су направљени да не шкоде пчелама.

„Ако ико чује вапај кикиндских пчелара молимо вас да се ово заустави и да се помогне пчеларима који су изгубили све што су имали, јер у Кикинди неће имати ко да опрашује воће, сунцокрет… Без помоћи државе наше пчеларство је осуђено на пропаст.“

До помора пчела претходног месеца дошло је и у Поморављу.

„Око 20 одсто пчелињих друштава била су погођена немаром воћара који су прскали са пестицидима онда када није требало. По закону је забрањено прскање воћа у цвету, а закон је предвидео и казне за несавесне воћаре. Покушали смо да успоставимо сарадњу са воћарима, али се то очигледно врло тешко реализује. Не поштују прописано, иако и сами знају колико значи опрашивање воћа“, каже за Спутњик потпредседник Удружења пчелара Чачка Душан Кукић.

Казне за физичка лица за непрописно употребљавање пестицида и инсектицида износе од 35.000 до 50.000 динара, уз обавезу накнаде начињене штете у пчелињацима, за предузетнике је прописана казна од 300.000 до 500.000 динара, а за правна лица од пола милиона до милион динара.

„Проблем је што сами пчелари не смеју да пријаве тровање, јер се плаше освете. Тачније, да ће им воћари додатно поотровати пчеле“, каже Кукић.

Нотр Дам - Sputnik Србија
Чудо у Нотр Даму: Преживеле пчеле

Он прецизира да је на неколико места, по пријави пчелара, излазила фитосанитарна и ветеринарска инспекција и утврдиле су помор пчела. Међутим, поступак може да се поведе само против Н. Н. лица, а да би се извршила анализа отрова, пчелар мора да сноси трошкове, а анализа је врло скупа и кошта око 500 евра.

Иначе, поред поменутих законских ограничења, нашим законом је прописано да је воћар у обавези и да најави прскање како би пчелари заштитили кошнице.

Такође, закони ограничавају и куповину препарата који се користе у пољопривреди, али се, нажалост, слабо спроводе у пракси, па је због црног тржишта у пољопривредним апотекама или продавницама сточне хране могуће купити и антибиотике, пеницилине, стрептомицине…

Увоз препарата за прскање, који су отровни за пчеле, забрањен је у замљама ЕУ и ниједно средство се не можете купити без одобрења пољопривредне инспекције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала