Путин: Русија против мешања у унутрашње послове Венецуеле

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је против мешања у унутрашња питања Венецуеле, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са руководиоцима информативних агенција.

„Генерално смо против мешања у унутарполитичка питања других држава, и сматрамо да то узрокује врло тешке, ако не и трагичне последице. Либија и Ирак су најбоља потврда тога. Као што је познато, пут до пакла поплочан је добрим намерама“, рекао је Путин, одговарајући на питање новинара да ли је Русија повукла своје људе из Венецуеле, и да ли је Кремљ забринут да је циљ САД промена режима у Венецуели, и, евентуално, контрола над њеним резервама нафте.

„Потребно је имати стрпљења, могуће је радити било са ким – са опозицијом, са тренутним властима, али се не треба мешати у унутрашња питања“, додао је председник.

Он је такође рекао да је Русија званично испоручивала оружје Венецуели, али да је одавно престала са продајом. Међутим, према његовим речима, они су обавезни да одржавају испоручено оружје.

Командни центар руске војске - Sputnik Србија
Русија одговорила Трампу: Ми никога не информишемо о својим стручњацима у Венецуели

„Када је реч о нашим људима у Венецуели — ми смо званично продавали оружје, али већ извесно време не продајемо. Према уговорима, ви представљате листове и телевизијске канале који се баве економијом, а ми смо према уговорима обавезни да одржавамо оружје, обавезни смо да испуњавамо наше уговорне обавезе. Наши стручњаци то раде, и радили су све време у току протеклих година. Истина, технички није све успевало због приоритета самог руководства Венецуеле, они су нешто хтели да доведу у нормативно стање, нешто нису желели, ми смо према уговору дужни да то учинимо, или ће нам у супротном бити изречене одређене санкције“, објаснио је Путин.

Руски председник је истакао да је врло могуће да је одређени број руских стручњака у Венецуели испунио своје уговорне обавезе и напустио земљу, и да Русија намерно не формира никакве војне базе.

„Сасвим је могуће да су наши стручњаци тамо завршили одређени посао, и то не само војници него и они из области индустрије. Неко од њих је отишао, неко се, можда, опет вратио. Ништа не стварамо намерно, никакве војне базе подршке, не шаљемо тамо трупе. То никада нисмо чинили, ми смо испуњавали и испуњаваћемо наше уговорне обавезе у области војно-техничке сарадње“, истакао је председник Русије.

Раније је лист „Волстрит џурнал“ објавио да је Русија почела да повлачи део војних саветника из Венецуеле. Позивајући се на извор близак Министарству одбране Русије, лист је саопштио да је „Ростех“, који се бави обуком локалних стручњака за коришћење руске војне технике, смањио број саветника са хиљаду на неколико десетина.

Припадници оружаних снага Венецуеле испред Председничке палате у Каракасу - Sputnik Србија
Захарова: Вашингтон треба да одустане од политике поделе у Венецуели

Ситуација у Венецуели напета је од јануара, када се лидер опозиције Хуан Гваидо незаконито прогласио за привременог председника. Вашингтон и његови савезници подржали су Гваида и позвали председника Николаса Мадура да се повуче. Сједињене Америчке Државе такође су заплениле венецуеланску нафтну имовину вредну милијарде долара.

Мадуро је, заузврат, оптужио Сједињене Америчке Државе да покушавају да организују пуч како би поставиле Гваида за своју марионету и преузеле природне ресурсе Венецуеле. Русија, Кина, Куба, Боливија, Турска и бројне друге земље дале су своју подршку Мадуру као једином легитимном председнику Венецуеле.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала