Шеф дипломатије Колумбије: Не подржавамо насилне акције у Венецуели

© AP Photo / Fernando Llano / Немири
Немири - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Колумбија подржава само политичке и дипломатске мере за решавање кризе у Венецуели. Не подржавамо ни насилне акције, нити војне интервенције, поручује у интервјуу за РИА Новости шеф дипломатије Колумбије Карлос Олмес Трухиљо.

 

Прошле седмице у Ослу је одржан нови круг преговора између представника власти и опозиције Венецуеле. Министар спољних послова Колумбије Трухиљо прокоментарисао је како Богота оцењује контакте између делегација председника Венецуеле Николаса Мадура и лидера опозиције Хуана Гваида, ситуацију са венецуеланским избеглицама у Колумбији, као и планове сарадње са Москвом.

Један од циљева Ваше посете Русији ове године је и учешће на Међународном економском форуму који се одржава у Санкт Петербургу. Да ли је на маргинама форума планирано потписивање уговора са руским компанијама и са којим?

— Моја посета Русији има неколико циљева. Прво, то су преговори са мојим колегом Сергејом Лавровом. Други циљ је учешће на састанку заједничке међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу. И треће, допутовао сам у Русију како бих учествовао на Међународном економском форуму. У Санкт Петербургу имам заказане састанке са представницима различитих руских компанија, који су заинтересовани за Колумбију. Такође, учествујем и на округлом столу на тему могућности за ширење сарадње између Русије и Латинске Америке и специфичних аспеката трговинских односа. Постоји интересовање како у Русији, тако и у Колумбији. То је процес који ће се наставити и ширити.

Колумбија је раније показивала интересовање за снабдевање руском пшеницом. Може ли се очекивати склапање одговарајућег споразума?

Застава Венецуеле на улици у Каракасу - Sputnik Србија
Русија спремна да у Венецуелу пошаље још војних специјалаца

— То питање још увек није конкретизовано, још ништа није одређено. Постоји интересовање, а остало је на одговарајућим компанијама.

Да ли је планирана размена посета између Русије и Колумбије на највишем нивоу?

— То је једно од питања о којима сам разговарао са министром Лавровом. Сложили смо се да проширење контаката и посета на највишем нивоу како руске стране у Колумбију, тако и колумбијске у Русију, треба да буду основа за даљи развој односа.

За сада нема тачних датума и договора, али постоји политичка воља да се подстакне размена посета између двеју земаља на највишем нивоу.

Сергеј Лавров је рекао да Москва и Богота разматрају перспективе за нове испоруке руских производа војне намене у Колумбију. Каквих тачно производа? Када могу почети испоруке?

— Не, нисмо се дотицали те теме ни у приватном разговору, ни током разговора у проширеном саставу, нити током ручка. Господин министар је поменуо могућности у будућности. То је изазвало неспоразум у медијима. Министар Лавров је то споменуо на конференцији за новинаре у контексту могућности и тежње ка томе, али се није разговарало о томе, као што су јуче писали поједини медији, најављујући куповину руских војних производа од стране Колумбије. Таква изјава није дата.

Колумбија већ дуго користи руске војне транспортне хеликоптере Ми-8/17. Да ли Богота планира нову куповину тих авиона? Богота је такође показала интересовање за руске авионе „Ансат“. Да ли се Колумбија спрема да започне преговоре о куповини?

— Нисам дошао да разговарам на ту тему. То нису питања за министра спољних послова, него за Министарство одбране. То питање није разматрано током преговора.

Генерално, да ли се Колумбија плаши да настави војно-техничку сарадњу са Русијом, с обзиром на чињеницу да су САД у више наврата претиле санкцијама, апелујући на све земље да прекину такве контакте са Москвом?

Присталице Николаса Мадура носе заставу Венецуеле на митингу у Каракасу - Sputnik Србија
Шеф руских обавештајаца открива шта се може десити у Венецуели

— Тема војне сарадње није разматрана. Говорили смо о многим другим сферама сарадње: економској, научној, образовној, о успостављању нових трговинских канала. Постоје бројне могућности у области пољопривреде, индустрије, али тема одбране није разматрана и неће се разматрати на састанцима којима ћу ја присуствовати данас и сутра. Ова посета је усмерена на друга питања: трговину, науку, технологију и друге важне аспекте билатералних односа.

Једна од тема преговора са министром Лавровом била је и криза у Венецуели. Каракас је прекинуо дипломатске односе са Боготом још у фебруару. Да ли видите могућност њиховог обнављања? Да ли су планирани контакти са Венецуелом по питању заједничке границе?

— Много смо разговарали о Венецуели. Слажемо се да је неопходно решавање кризе у Венецуели. Имамо различита мишљења какав треба да буде пут ка проналажењу решења. Русија има своје виђење. Колумбија је део Групе Лима и као део овог механизма подржава Хуана Гваида, прелазни период и одржавање избора. У основи, Колумбија сматра да кризу треба да реше сами Венецуеланци.

Постоји ли могућност да се обнове контакти са штабом председника Мадура?

— Не признајемо владу Николаса Мадура.

Како Колумбија оцењује контакте између представника Николаса Мадура и Хуана Гваида у Ослу?

— Одлуку о таквим контактима доносе стране које у њима учествују, то је одлука представника Мадура и Гваида. Колумбија тај потез оцењује као контакте који могу утицати на проналажење начина за прелазни период и сазивање нових избора.

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Мило подржава државни удар – али у Венецуели

САД су изјавиле да разматрају све варијанте развоја догађаја у Венецуели. Да ли је Колумбија спремна да уступи своју територију САД, уколико дође до америчке војне интервенције у Венецуели?

— Колумбија подржава само политичке и дипломатске мере. Не подржавамо ни насилне акције, нити војне интервенције. Само политичке и дипломатске мере.

Да ли се разматра могућност испоруке још једне серије хуманитарне помоћи из САД у Венецуелу преко Колумбије?

— Тренутно постоји канал у чијем раду учествује Међународни црвени крст, помоћ пружа и УН. Колумбија је 23. фебруара прикупила хуманитарну помоћ коју су издвојиле друге земље и обавезала се да ће је чувати. То је оно што смо учинили, ништа више. Наша обавеза је била да је уручимо онима који су могли да уђу на територију Венецуеле. Помоћ је била предата, али није испоручена у Венецуелу. Већина те хуманитарне помоћи и даље се налази у Колумбији. Када је реч о другим начинима испоруке помоћи у Венецуелу, ми то подржавамо. То је најважније. Хуманитарна помоћ долази до оних којима је потребна. Братском народу Венецуеле је заиста потребна та помоћ због тешке кризе у којој се земља налази.

Дакле, да ли су планиране нове испоруке хуманитарне помоћи?

— Не, нису планиране никакве нове испоруке хуманитарне помоћи сличне претходној. Али, наравно, Колумбија промовише употребу одговарајућих канала за испоруку помоћи.

Колумбија је једна од главних земаља које прихватају избеглице из Венецуеле. Тамо је отворен центар Високог комесаријата УН за избеглице. Да ли ће Колумбија тражити међународну финансијску помоћ за решавање тог проблема?

— Колумбија је до сада прихватила 1,3 милиона Венецуеланаца. Ова бројка има тенденцију да се повећа, због тога што се ситуација у Венецуели сваки дан погоршава. Тренутни сценарио указује на то да би, уколико се ситуација у Венецуели погорша, та цифра могла достићи и 1,8 милиона и то само у Колумбији. Уколико у Венецуели дође до катастрофе, у Колумбију ће стићи 3,5 милиона Венецуеланаца. Тренутно говорим само о Колумбији. Треба узети у обзир и миграцију у Еквадор, Перу и друге земље. Колумбија улаже огромне напоре, користећи националне ресурсе, ресурсе националних департмана, граничних општина. Веома смо захвални за међународну помоћ коју смо добили, али је и даље потребна, јер изазов превазилази могућности нашег буџета и нажалост, наш позив за мобилизацију ресурса, који би помогли у решавању кризе, није добио потребан одзив. Саопштавамо међународној заједници да ми, Колумбијци, улажемо велике напоре, захвални смо за међународну помоћ, али помоћи нема довољно, потребно нам је више, јер је реч о регионалној и глобалној кризи. Тражимо финансијску међународну помоћ од самог почетка, стално, а недавно смо поново иступили са том молбом. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала