Уставни суд Молдавије оспорава избор нове Владе

© Sputnik / Руслан Шалапуда / Уђи у базу фотографијаПарламент Молдавије
Парламент Молдавије - Sputnik Србија
Пратите нас
Уставни суд Молдавије прогласио је незаконитим указе председника Игора Додона о именовању Маје Санду за премијера и формирању Владе.

„Указ председника Републике Молдавије од 8. јуна 2019. године о именовању кандидата за дужност премијера проглашава се неуставним. Неуставан је и указ председника Републике Молдавије од 8. јуна 2019. године о формирању Владе“, навео је Устани суд Молдавије у саопштењу.

Нова Влада Молдавије, на челу с Мајом Санду из десничарског блока АЦУМ, положила је заклетву 8. јуна, након седнице Парламента, на којој је потврђен састав кабинета министара гласовима 61 посланика.

Током седнице за председницу Парламента Молдавије изабрана је Зинаида Гречаниј из Социјалистичке партије Молдавије.

Нова премијерка Молдавије Маја Санду - Sputnik Србија
Молдавија добила нову владу

Администрација председника Молдавије саопштила је да Уставни суд прекорачује своја овлашћења, због чега ће упутити молбе Европском суду за људска права и Венецијанској комисији да процене дејства судија, саопштио је саветник шефа државе Максим Лебедински.

Председник Молдавије Игор Додон раније је упутио захтев Уставном суду да утврди датум распуштања Парламента, а судије су саопштиле да би посланици могли да избегну распуштање Парламента ако нова Влада буде формирана до 7. јуна у поноћ.

Уставни суд је 8. јуна одржао још једно заседање, на којем је прогласио незаконитим именовање Зинаиде Гречаниј за председницу Парламента и саопштио да су сви законодавни акти посланика закључени после 7. јуна неуставни.

Иницијатор за обраћање Уставном суду ради проглашавања дејстава посланика на седници Парламента 8. јуна незаконитим је Демократска партија Молдавије. Она је саопштила да је једина законска варијанта за превазилажење политичке кризе у тој земљи одржавање ванредних избора.

Социјалистичка партија Молдавије и блок АЦУМ иницирали су 8. јуна одржавање конститутивне седнице Парламента, која је почела 21. марта. Тада су посланици одредили паузу у заседању и више се нису окупљали.

Парламент има 101 посланичко место, али ниједна партија након избора који су у Молдавији одржани 24. фебруара није имала довољно гласова да самостално формира парламентарну већину, због чега је било неопходно стварање коалиције која би формирала Владу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала