Српски држављанин оптужен за сајбер-криминал у САД

© Depositphotos.com / GorodenkoffДаркнет
Даркнет - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички савезни суд у Вашингтону отпечатио је оптужницу по којој се један држављанин Србије, Американац, Шпанац и Словенац терете за рекетирање и заверу да изврше банковну превару преко „Даркода“, великог компјутерског хакерског форума.

Ментор Ленићи, 35-годишњи држављанин Србије, и Матјаж Шкорјанц (32), обојица из Словеније, заједно са шпанским држављанином још се налазе у бекству, а сваки од оптужених могао би бити осуђен на 50 година затвора.

Сајбер криминал - Sputnik Србија
Американци нису до(х)акали највећем хакеру

Америчке власти издале су налоге за хапшење, док је амерички држављанин Томас Макормик (26) ухапшен прошлог децембра, неколико дана након што су запечаћене оптужнице поднете, наводи се у саопштењу америчког државног тужиоца.

За Макормика се тврди да је последњи администратор „Даркода“, који је наводно креирао Шкорјанц, иначе први администратор, преноси словеначка агенција СТА.

„Даркод“ је био затворени онлајн форум на ком су се окупљали међународни хакери и други сајбер-криминалци како би развили, купили, продали, трговали и делили хакерске алате.

Затворен је 2015. године у великој међународној операцији названој „Прекривени хоризонт“, спроведеној у 19 земаља.

Истрагу је водила теренска канцеларија ФБИ у Вашингтону уз помоћ Европола и њиховог Европског центра за сајбер-криминал.

Четири осумњичена лица оптужена су да су добијала приступ банковним рачунима и кредитним картицама како би починила крађу идентитета, чиме су проузроковала штету од 4,5 милиона долара у периоду између 2008. и 2013. године.

Шкорјанц је такође оптужен за креирање злонамерног софтвера Батерфлај или Марипоса ботнета и продају на „Даркоду“.

Шкорјанц, иначе, има криминални досије у Словенији. У децембру 2013. осуђен је на четири године и десет месеци затвора, као главни креатор Марипоса ботнета, пренео је Танјуг.

Ленићи, један од његових сарадника, изјаснио се кривим на претпретресном рочишту 2012. године, постигавши договор са Тужилаштвом да добије годину и три месеца затвора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала