Угљанин тражи специјални статус за Санџак

Пратите насTelegramOdyssey
Бошњачко национално вијеће (БНВ), чију већину чине припадници Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејмана Угљанина, затражило је данас од српских и црногорских институција успостављање специјалног статус за Рашку област, коју Бошњаци називају Санџак.

У писму БНВ упућеном председницима, премијерима и председницима парламената Србије и Црне Горе, БНВ позива на дијалог институције двеју држава о овом питању.

Капија у исламском свету - Sputnik Србија
Западна омча Београду: Шта се крије иза пројекта „држава Санџак“

У саопштењу БНВ се указује на, како наводе, важност неодложног прихватања предложеног решења у циљу изградње „слободног, мултинационалног, мултикултуралног, мултиконфесионалног и демократског друштва једнаких шанси за све“.

У БНВ сматрају да „специјални статус Санџака, као територијално политичке заједнице, јемчи равноправност и конститутивност свих санџачких народа, Албанаца, Бошњака, Црногораца и Срба“.

Добијање специјалног статуса био би, кажу, модел за „решавање бошњачког и санџачког питања“.

„Успостављање специјалног статуса за Санџак на основама иницијативе за решавање статуса Бошњака и статуса регије Санџак представља трајан и стабилан механизам који осигурава право Бошњака на политичку егзистенцију и несметан друштвени и економски развој, те пружа једнаке шансе свим народима који живе у Санџаку“, наводи се, између осталог, у писму.

Председник БНВ је Есад Џуџо, а Угљанинова СДА Санџака учествује у власти у највећем граду Рашке области — Новом Пазару.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала