Бугарски министар оптужио Македонију да жели лукавством да уђе у ЕУ

© Wikipedia / Antidiskriminator Споменик Гоцеу Делчеву у Скопљу
Споменик Гоцеу Делчеву у Скопљу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Бугарске и лидер ВМРО-БНД Красимир Каракачанов поново је критиковао Северну Македонију коментаришући рад заједничке комисије двеју држава за образовна и историјска питања.

Министар је за телевизију „Нова“ изјавио да бугарска страна заиста ради на томе да дође до решавања спорних питања, док македонска страна само одуговлачи како би сачекала позив за преговоре о ступање у ЕУ.

Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Највећа грешка КП Бугарске... После Грчке, Северна Македонија сада има проблем са Бугарском

„Они то раде у нади да ће добити позив у Европску унију, а онда ће нама бити теже да утичемо на процес исправљања историјских лажи“, рекао је он и додао да је недавно немачка канцеларка Ангела Меркел „полила хладном водом Македонију и Албанију“, рекавши да је још рано говорити о преговорима.

Министар је такође напоменуо да преговори још не представљају позив за придруживање ЕУ. Каракачанов је позвао македонске политичаре да прекину да извлаче корист претварајући се да ништа не разумеју и као пример је навео однос између Грчке и Кипра, где нема таквих историјских спорова.

„Да ли смо приметили такве скандале између њих? Не“, казао је он.

Каракачанов је поновио да Бугарска неће дозволити суседу да лукавством уђе у ЕУ.

„Ми као земља која поштује своју историју и достојанство то нећемо дозволити“, закључио је министар.

Зоран Заев - Sputnik Србија
Заев: У споразуму Македоније и Бугарске нема дилеме да је реч о два народа

Раније је бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева назвала апсурдним предлог Скопља да се дан сећања на идеолога ВМРО Гоцеа Делчева прославља 7. октобра — тога дана 1947. године Софија је предала Скопљу посмртне остатке тог револуционара. Министарка је нагласила да Бугарска никада неће пристати на такав предлог.

Спор између Бугарске и Северне Македоније о пореклу Гоцеа Делчева (1872-1903), који се борио за ослобођење Македоније, више пута је био предмет дискусије експертске комисије о историјским питањима. Бугарска страна сматра да су оснивачи ВМРО били Бугари, а македонска страна сматра да су њени творци били Македонци. У Бугарској се сећање на револуционара обележава 4. фебруара и 4. маја, када су датуми његовог рођења и његове погибије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала