Ђурић: Срби са КиМ страдалници, 20 година без казне за злочине

© Tanjug / Тања ВаличДиректор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је српски народ на КиМ "страдални народ" и указао на то да ни 20 година од завршетка НАТО агресије нису кажњени починиоци злочина над Србима и свима онима који нису пристајали на терор ОВК.

Ђурић је на трибини „20 година од егзодуса Срба са Косова и Метохије“ у Београду рекао да на годишњицу терора, злочина, сатирања и прогона Срба, у Приштини славе што су протерали 56 одсто неалбанског становништва са КиМ и етнички очистили више од 300 српских насеља.

Подсетио је да за то ни после 20 година нико није одговарао, као и да су водећи команданти ОВК одговорни што у Приштини, Призрену, Ђаковици, Гњилану, Урошевцу и другим местима данас нема Срба.

Папа Фрања у Ватикану.  - Sputnik Србија
Кардинал Паролин посетио Косово, али Света столица добро зна ко је Рамуш Харадинај

„Они седе на најодговорнијим местима у привременим приштинским институцијама и добијају тапшања по рамену од стране представника земаља које су пре 20 година извршиле агресију на нашу земљу“, рекао је Ђурић.

Оценио је да је данашњи скуп, на којем су говорили прогнани Срби са КиМ и чланови породица несталих и киднапованих у јужној покрајини, прави контраст на, како је рекао, циничан и ружан „бал вампира“ који у Приштини приређују Весли Кларк, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

Ђурић је нагласио да је важно да заједнички негујемо културу сећања и да се за народе који имају дуго историјско сећање каже да битке и утакмице, које су у једној историјској епохи деловале изгубљено, могу да се напорним трудом и излагањем преокрену у другим историјским епохама.

Данашњи скуп Ђурић види и као опомену будућим нараштајима на то зашто смо и пре 20 година водили борбу за српски народ на КиМ и српску државу.

Како је рекао, негујући то сећање можемо да засадимо и чувамо семе које ће нам помоћи да у будућим временима исправимо одређене историјске неправде.

„За то нам жеље и срца неће недостајати нити ће нам мањкати енергије, воље и одлучности да се у наредном периоду заједнички боримо за опстанак Срба на КиМ", поручио је Ђурић.

На трибини „20 година од егзодуса Срба са КиМ“, коју је организовало Удружење Срба Косова и Метохије, говорили су и историчар Предраг Марковић, новинар листа Јединство Светозар Влаховић и чланови породица киднапованих и несталих Срба са КиМ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала