Земље-учеснице Конференције о сарадњи у Азији потписале заједничку декларацију

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на почетку пленарне седнице лидера земаља Конференције за сарадњу и мерама поверења у Азији
Председник Русије Владимир Путин на почетку пленарне седнице лидера земаља Конференције за сарадњу и мерама поверења у Азији - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље Конференције о сарадњи и мерама поверења у Азији (СВМДА) залажу се за отворену светску економију и транспарентан трговински систем изграђен око Светске трговинске организације, наводи се у декларацији петог самита СВМДА.

„Наглашавамо важност отворене светске економије која омогућава свим земљама и народима да учествују у расподели користи од глобализације и остајeмo чврсто посвећени транспарентном, недискриминаторном, отвореном и свеобухватном мултилатералном трговинском систему заснованом на СТО, узимајући у обзир процес реформи и снажно заговарамо против свих облика протекционизма“, наводи се у документу.

Земље су такође нагласиле да ће заједнички напори на развоју регионалне међусобне повезаности, посебно интегрисаних и конкурентних транспортно-логистичких система, доприносити ефикаснијем коришћењу трговинских могућности између држава-чланица.

Земље такође поздрављају напоре за одржавање „Међународне деценије акција ’Вода за одрживи развој 2018—2028‘“.

У декларацији се такође истиче да лидери земаља Конференције потврђују да ниједна држава нема право да се директно или индиректно меша у унутрашње послове других земаља, укључујући и смену легитимне владе, као и да све земље имају право да самостално одређују свој политички систем.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Доста је било борби без правила

Земље-учеснице Конференције о сарадњи и мерама за изградњу поверења у Азији потврдиле су да Заједнички свеобухватни акциони план о иранском нуклеарном програму нема алтернативу и позвале све стране договора да у потпуности испуњавају своје обавезе.

„Потврђујемо нашу континуирану подршку Заједничком свеобухватном акционом плану који и даље представља значајно постигнуће мултилатералне дипломатије, једногласно одобреном Резолуцијом Савета безбедности УН 2231 из 2015. године, и наглашавамо да је Заједнички акциони план доказао своју ефикасност, да нема бољу алтернативу у овом тренутку и поздрављамо пуну имплементацију својих обавеза у нуклеарној области од стране Ирана, што је више пута потврђено од стране Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), и позивамо све друге стране да у потпуности испуне своје обавезе према Заједничком акционом плану и резолуцији 2231 Савета безбедности УН како би заједнички циљеви, који су подстакли на потписивање споразума били постигнути благовремено на прописани начин“, наглашава се у документу.

Израел, који је држава чланица Конференције, противи се овом ставу декларације.

Учесници Конференције који су потписали Договор о неширењу нуклеарног наоружања, потврдили су своју преданост овом документу, пише у декларацији.

„Земље-учеснице Конференције о сарадњи и мерама поверења у Азији које су државе-потписнице Договора о неширењу нуклеарног наоружања поново потврђују своју посвећеност заштити и јачању универзалног карактера, ефикасности и кредибилитета Договора“, истиче се у потписаној декларацији.

Стране су се такође обавезале да ће на свеобухватан и уравнотежен начин промовисати три кључне компоненте овог договора како би се осигурао успех конференције, планиране за 2020. годину, о разматрању дејства Договора.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Доста је било борби без правила

Осим тога, учеснице конференције у Душанбеу изразиле су увереност да „радећи заједно у области неширења, разоружања и контроле оружја и сарађујући са свим нашим партнерима, значајно ћемо допринети осигурању безбеднијег света“. Они су такође позвали све државе да испуњавају своје обавезе у области разоружања и неширења оружја.

Заседање Конференције о сарадњи и мерама поверења у Азији одржава се у Душанбеу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала