Лидер канонски непризнате ЦПЦ: „Србима под Турцима било лепо, чоче!“

© Youtube/Atlas TV MontenegroМираш Дедеић
Мираш Дедеић - Sputnik Србија
Пратите нас
Дан после Тројчинданског сабора испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици, огласио се самозвани митрополит канонски непризнате ЦПЦ Михаило, који је о скупу испред Храма Христовог васкрсења рекао да Храм „јесу Срби направили, али, богуми, нашим новцем“.
Патријарх Иринеј на ускршњој литургији у Храму Светог Саве - Sputnik Србија
Иринеј о Ђукановићу: Нека му Бог да памети

„Па ће и то доћи на тапет, да се и о томе мисли“, каже он.
Михаило је изнео низ увреда на рачун патријарха Иринеја и СПЦ, упоређујући њихове изјаве са контејнером, уз тврдње да СПЦ жели обнову велике, етнички чисте Србије. Отишао је тако далеко да је рекао да „Срби хоће да понове једну врсту Сребренице“. Мила Ђукановића је, са друге стране, назвао „једним од најбољих европских политичара“.
Коментаришући оштре реакције патријарха Иринеја и Београда, митрополит Михаило је рекао:

„Овако могу да кажем, из контејнера може свашта да излази. Српски патријарх Иринеј, сиромах, не зна много. Он мисли ако се некоме да власт, да може да говори било шта. Он, рецимо, говори да је српска република у Босни, српска република Србије, а Црна Гора да је држава Србије!? Никако да се отресу ’велике Србије‘“, образложио је самозвани митрополит.

Надаље, додаје како „према становишту СПЦ и државе Србије у основи Црногорци немају ништа“.

Православни крст - Sputnik Србија
Планира ли се формирање Антисрпске православне цркве у Србији

„Они сматрају да је ово српска земља, српска црква, српски језик, српска историја, српска политика, српски су сви споменици… Као да смо ми неки дошљаци. Само што не кажу да смо са друге планете. А можда ће и то рећи. Њихов отац нације Добрица Ћосић је једном добро рекао, а то је да су ’Срби све на лажи добили‘. Истина је. То се може доказати“, рекао је самозвани митрополит ЦПЦ.

Према његовим тврдњама, овакви напади на Црну Гору могу да упућују на то да „хоће да понове једну врсту Сребренице и овде“.
„Сребреница је завршена. Сребреница је данас света земља. Сребреница је велики геноцид у хисторији Балкана и Европе. Сребреница је пример и узор да таква зла више не чинимо. А Срби, ако то опет желе да раде, могу на некој другој територији. Балкан се, срећом, ослободио од Србије“, навео је он.
Такође се осврнуо на однос СПЦ према исламу.
„Верујте, они би радо протерали и ислам, и католичанство, и јеврејство, да би онда овде била чиста српска држава. Било је то у плану тридесетих година прошлог века. Тада је постојао план истеривања Албанаца са Косова под насловом ’исељавање Арнаута‘. Дакле, није први пут да се тако понашају. Они би требало да се боље понашају према исламу него нама православнима, јер им је под Турцима најбоље било. Били су 500 година под великом турском империјом на три континента. Било им лепо тамо, чоче“, каже митрополит Михаило.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала