Грузијским авио-компанијама забрањени летови у Русију

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаПутнички авион
Путнички авион - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство саобраћаја Русије саопштило је да ће од 8. јула бити обустављени летови грузијских авио-компанија, како би се заштитила безбедност руског авио-саобраћаја.

Као разлог је наведено и прекорачење рокова за враћање дугова у оквиру аеронавигационе делатности пред Државном корпорацијом за организацију ваздушног саобраћаја у Руској Федерацији.

Према наводима Министарства, у овом тренутку укупна сума грузијског дуга премашује 792.000 америчких долара и 592.000 рубаља.

Забрана летова

Председник Русије Владимир Путин је 21. јуна потписао указ којим се руским авио-превозницима од 8. јула забрањују летови ка Грузији. Туристичким агенцијама је препоручено да не продају аранжмане руским држављанима за Грузију, а Влади је наложено да омогући повратак Руса у домовину.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је објаснио да је реч о изнуђеним рестриктивним мерама, чији је циљ да се заштити безбедност руских грађана. Он је додао да ће летови бити обновљени чим ситуација у Грузији буде стабилизована.

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Тбилисију
Грузијским авио-компанијама забрањени летови у Русију - Sputnik Србија
Протести у Тбилисију

Према наводима Асоцијације туристичких организација Русије, у Грузији сада, у оквиру туристичких аранжмана, летује пет од седам хиљада туриста из Русије, као и два до три пута више особа које су тамо отпутовале самостално. Према грузијској статистици, прошле године је сваки пети туриста у тој земљи био из Русије.

Нереди у Тбилисију

У грузијској престоници 20. јуна почели су протести због тога што је током отварања Генералне седнице Међупарламентарне скупштине православља шеф организације, посланик Државне думе Русије Сергеј Гаврилов сео у фотељу председавајућег Парламента Грузије.

Он сам је објаснио да му је то место понудила грузијска страна, у складу с протоколом који налаже та врста скупова.

То је изнервирало посланике опозиције који су напустили заседање, а у здање Парламента улетели су екстремисти. Касније је у центру града почео митинг којем се прикључила опозиција са захтевом да чланови Владе поднесу оставке.

Специјалне полицијске снаге растерале су демонстранте, употребивши сузавац, гумене метке и водене топове, али је митинг следећег дана настављен. Према последњим подацима Министарства здравља Грузије, у нередима је повређено 240 људи, а више од 300 особа је ухапшено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала