Нови извештај НАТО-а: Да ли је сукоб са Русијом заиста реалан?

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗастава НАТО-а
Застава НАТО-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Војни конфликт између Русије и НАТО-а је мало вероватан, али је уједно и могућ, наводи се у извештају Одбрамбеног колеџа НАТО-а „Значај Балтика: Заштита североисточних граница НАТО-а“.

У документу се наводи да је потрено послати још америчких трупа на Балтик, јер су управо то земље које би могле за Москву да постану „начин за рушење целокупне европске архитектуре безбедности“.

„За последњих 10 година Русија је показала намеру да жели да наруши архитектуру европске безбедности. Ризик војног конфликта са Русијом је мали, али не треба га посматрати искључиво као вероватноћу. Како би се умањио ризик, потребно је појачати потенцијал обуздавања јачањем америчких снага на Балтику“, истиче се у документу.

Медији подсећају и на то да је Конгрес САД претходно предложио чланицама НАТО-а из Источне Европе да узимају повољне кредите како би куповале америчку војну технику.

То је урађено плански, јер те земље махом користе совјетско и руско наоружање, одакле и произилази зависност од Русије у виду куповине резервних делова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала