Москва: Америка „спаљује мостове“ уместо да води дијалог са Ираном

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Стиче се утисак да, уместо дијалога са Ираном, Вашингтон „спаљује мостове“, наводи се у коментару Одељења за информације и штампу Министарства спољних послова Русије.

„Након сензационалног инцидента са беспилотном летелицом, Сједињене Америчке Државе су најавиле увођење личних санкција против врховног вође Ирана, ајатолаха Алија Хаменеја и против великог броја високих иранских официра. Стиче се утисак да Вашингтон ’спаљује мостове‘ упркос својим уверавањима да је посвећен дијалогу са Ираном... Представљајући се као владар судбине света и водећи све агресивнију политику, Вашингтон жури да ’казни‘ оне који не намеравају да се потчињавају америчкој диктатури“, наводи Министарство.

У коментару се наводи и да Сједињене Америчке Државе траже да Иран учини уступке, међу којима је и одустајање од његових легитимних интереса у међународним пословима.

„Москва са забринутошћу посматра како Сједињене Америчке Државе већ више од годину дана изазивају напетост у вези са Ираном. Неоснованим оптуживањем Ирана и повлачењем из Заједничког свеобухватног акционог плана, кроз који је требало да се осигура мирна природа иранског нуклеарног програма, Вашингтон доследно повећава санкциони притисак и провокативне активности, укључујући и војне“, истиче се у коментару Министарства.

Како наводи руско Министарство спољних послова „Техеран, чије су нуклеарне активности искључиво у мирнодопске сврхе и под потпуном контролом ’ИАЕА‘, је изложен потпуно неоправданим захтевима да чини уступке, међу којима је и фактичко одустајање од потпуно легитимних интереса у међународним пословима“.

У понедељак је амерички председник Доналд Трамп потписао указ о санкцијама против Ирана, које ће бити усмерене против иранског врховног вође Алија Хаменеја. Према тексту указа, Сједињене Америчке Државе блокирају сва средства која припадају онима који су под санкцијама и прете санкцијама финансијским организацијама уколико сарађују са њима.

Као одговор на недавне мере против своје земље, Техеран је изјавио да Вашингтон тиме затвара пут за дипломатију, а све тврдње америчке администрације о спремности за преговоре са Ираном су лажне.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала