Русија: Кијев користи ухапшене морнаре за спекулације

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је упутила ноту Међународном суду за поморско право и украјинској амбасади у вези са инцидентом у Керчком мореузу, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У ноти се указује на могућности које Кијев, у оквиру закона Русије, може да искористи за ослобађање морнара ухапшених у Керчком мореузу.

„У упућеним нотама се, конкретно, указује на чињеницу да се кривични поступак против 24 украјинска морнара наставља, као и на могућности у оквиру законодавства о кривичном поступку Руске Федерације у вези са морнарима и бродовима, које украјинска страна може да примени у овој фази како би их ослободила”, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

„Истовремено се у нотама потврђује став Русије да се процедура решавања спорова, предвиђена Конвенцијом УН о поморском праву, не примењује на ову ситуацију“, додаје Министарство.

„Трибунал је, између осталог, закључио да он не предодређује решавање питања о јурисдикцији у оквиру даљег поступка и руска страна намерава да настави да оспорава њено постојање.“

Министарство наводи да Кијев само тргује са судбином морнара.

„На жалост, реакција украјинске стране на руску ноту још једном потврђује да је не интересује толико судбина морнара колико очување могућности да их искористи за спекулације“, указало је руско Министарство.

„Очигледно је да је ово и био главни циљ провокације, коју је у новембру 2018. године организовало претходно украјинско руководство, а коју су критиковали, између осталих, и представници актуелне кијевске власти“, закључило је Министарство.

Три брода украјинске ратне морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ 25. новембра су, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Заставе чланица Савета Европе - Sputnik Србија
Нови услови Русији из Савета Европе: Прво пустите украјинске морнаре

Приведена су 24 украјинска војника, укључујући и два агента Службе безбедности Украјине, који су се, према речима прес-службе Федералне службе безбедности (ФСБ), налазили на бродовима и координисали провокације.

Председник Русије Владимир Путин назвао је овај инцидент провокацијом повезаном са ниским рејтингом тадашњим председником Украјине Петром Порошенком уочи избора, на којима је, на крају, победио Владимир Зеленски.

Међународни трибунал за поморско право УН у суботу 25. маја је затражио од Русије да ослободи украјинске морнаре и бродове који су заплењени у Керчком мореузу. При томе, трибунал не сматра да је потребно да се од Москве захтева да прекине кривични поступак. Осим тога, трибунал је одлучио да Русија и Украјина морају, најкасније до 25. јуна, да поднесу извештаје о догађајима у Керчком мореузу. Раније је руска страна саопштила да неће учествовати на саслушањима, јер трибунал нема надлежност за разматрање украјинске тужбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала