ЕКСКЛУЗИВНО Порука Чепурина Србима пред његов повратак у Москву: Желе да капитулирате!

© Sputnik / Радоје ПантовићАлександар Чепурин
Александар Чепурин - Sputnik Србија
Пратите нас
Мислим да Србија има много оних који јој не желе добро. Оно што се сад дешава је покушај да се преко унутрашњих средстава, преко стварања група и поделом српске заједнице Србија примора на капитулацију, и то у условима који никако не одговарају српским интересима.

Ово је ексклузивно изјавио одлазећи амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин у опроштајном разговору са главном уредницом Спутњика Љубинком Милинчић, пред његов повратак у Русију. Објављујемо део интервјуа који ће у целости, са видео репортажом, бити вечерас на нашем сајту.

Често ми постављају питање, шта ће Русија учинити уколико Србију неко нападне…

Александар Вучић и Александар Чепурин - Sputnik Србија
Вучић Чепурину: Хвала за све што сте урадили за седам година

— Србија се штити, на веома цивилизован начин, мирно, што је и исправно, јер је на било који други начин то тешко. Не дај Боже рата, ми то не желимо. Али, ипак, треба штитити интересе, потребно је јачати одбрамбену способност, а ми на том плану сарађујемо са Србијом. Овде су почеле војне вежбе „Словенско братство“, одржавају се вежбе са Министарством за ванредне ситуације… То је важно, то је добар сигнал, који показује да се и економска и војно-техничка моћ Србије учвршћује и да је Србија способна да заштити своје интересе. Оријентишемо се на то да Србија сама одлучује шта јој је потребно. Ако јој је потребно више војне, односно војно-техничке сарадње, ми смо отворени и спремни. Ако јој је потребна руска помоћ, Србија мора да размисли шта јој је потребно. Ми смо стратешки савезници Србије и однос наше јавности према Србији је веома позитиван. Јавно мишљење у било којој земљи данас има велики значај. Због тога, потребно је тражити мирно решење, а ја се надам да ће таква решења, можда не сад, али можда за неколико година, бити пронађена. Решења која ће узимати у обзир интересе Србије, а не капитулацију. У међувремену, непријатељи, они који не воле Србију, боље је да схвате да то не треба да раде.

Много се говори о „мекој сили“ Русије на Балкану која многима смета. У том контексту се помиње и Спутњик, али и српски медији који преносе наше информације. Шта мислите, шта то Спутњик ради и да ли то што ради — ради добро?

— Спутњик ради изузетно велики и користан посао, а притом не користи толико велика средства. Спутњик управо говори оно што други прећуткују, показује ствари које интересују српски народ. То је јако важно. Москва, на пример, не говори да је потребно затворити „Си-Ен-Ен“ или „Би-Би-Си“, јер је потребно да постоје разне тачке гледишта, како би се одређена земља медијски „обогатила“. Мислим да Спутњик има пуно присталица и пријатеља у земљи, а то је, пре свега, јер изузетно квалитетно обављате свој посао. Тако да, очекују нас тешка времена, али уједно и осетљива. Имаћете увек шта да пишете, шта да питате и тај посао јесте тежак и оперативан, од њега може и глава да заболи, али ми живимо у периоду великог геополитичког раздобља, када се свет помера, и, иако знамо куда све то иде, још не знамо шта ће се догодити кроз, рецимо, 10 година. Међутим, ни Спутњик ни Русија се не понашају агресивно, ми никада не говоримо да смо против било кога. Увек смо спремни да будемо пријатељи са било којом земљом, да проналазимо заједничке тачке које би биле у интересу обе стране. Мислим да ће Спутњик јачати, да ће бити неопходан, будући да у њему раде талентовани новинари који ће објективно преносити сваку информацију. Јер, задатак Спутњика није пропаганда, већ да објективно показује одређене ствари које су више него реалне. Верујем и да ћемо остати у контакту и наставити сарадњу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала