Захарова: Без обзира на агресивну реторику Кијева, Русија пружа руку

© Sputnik / Евгения Новоженина / Уђи у базу фотографијаУхапшени украјински морнари током судског процеса
Ухапшени украјински морнари током судског процеса - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва је направила корак без преседана предлажући Кијеву да искористи могућности руског законодавства за ослобађање ухапшених украјинских морнара, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за телевизију „Русија 1“.

„Чини ми се да је Русија у овој ситуацији учинила корак без преседана, јер, без обзира на ниво агресије званичног Кијева, Русија још једном пружа руку и предлаже да се са бесконачне агресивне реторике пређе на некакав конструктиван дијалог“, рекла је Захарова.

„Суштина је у томе да морнари нису таоци Москве, већ Кијева, како се сада показало“, додала је она и напоменула да је украјинска страна у принципу одбила да расправља о том питању.

Захарова је претходно на својој страници на Фесјбуку написала и да Кијеву нису потребни сами ухапшени морнари, већ бука која се подигла око целе ове ситуације.

Раније је прес-служба Министарства спољних послова Украјине саопштила да је Министарство спољних послова Русије затражило од Кијева писмене гаранције да ће Украјина наставити са кривичним гоњењем украјинских морнара ухапшених у Црном мору, у складу са руским законодавством. Министарство спољних послова Украјине сматра да је тај предлог неприхватљив и да погоршава спор између Украјине и Русије у погледу имунитета ратних бродова.

Министарство спољних послова Русије је 25. јуна упутило ноте Међународном трибуналу за поморско право и Амбасади Украјине. У њима је наглашено да се судски процес за 24 украјинска морнара наставља, али да је Москва спремна да изађе у сусрет „у оквиру закона о кривичном поступку“.

Као одговор на то, украјински министар спољних послова Павел Климкин затражио је да Москва одмах и безусловно спроведе одлуку Међународног суда и ослободи све ухапшене морнаре и задржане бродове.

Председник Украјине Владимир Зеленски у свом кабинету у Кијеву - Sputnik Србија
Зеленски затражио од Путина да врати украјинске морнаре

Три брода украјинске ратне морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ 25 новембра су, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, нелегално прешла државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведено је 24 украјинских војника, укључујући два агента Службе безбедности Украјине, који су се, према речима прес-службе Федералне службе безбедности (ФСБ), налазили на бродовима и координисали провокације.  

Председник Русије Владимир Путин оценио је тај инцидент као провокацију која је повезана са ниским рејтингом тадашњег председника Украјине Петром Порошенком уочи председничких избора, на којима је у другом кругу победио Владимир Зеленски.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала