Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси

© Sputnik / Сенка МилошИако је лучки град, Бар у свом срцу има и прелепу градску плажу на коју се најлепши поглед пружа из хотела "Принцеза" на Тополици.
Иако је лучки град, Бар у свом срцу има и прелепу градску плажу на коју се најлепши поглед пружа из хотела Принцеза на Тополици. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
За туристе из Србије Црна Гора је била повољно место до чијих се плажа најбрже стиже. Популаризацијом летовалишта на истоку, Црна Гора је изгубила део гостију из Србије, али се поново враћају, зато што је понудила и истраживање слојева бурне историје који је прекривају. На југу има прави бисер, пупак између истока и запада — Стари град Бар.

Богатством културног наслеђа које има утврђење са три стране оковано зидинама које гледа на море, не могу се похвалити ни много чувеније грађевине овог типа у Европи. Његове улице су водичи кроз векове, од грчких колонија до Средњег века, Византије, преко владавине Млетака до турског доба. Сви делићи историје се налазе у самом утврђењу, у његовим зидовима, али и у музеју.

© Sputnik / Сенка МилошМеђу зидинама Старог Града је и Музеј у коме се чувају трагови бурне историје, град је више пута рушен и обнављан, а никада до краја истражен.
Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси - Sputnik Србија
Међу зидинама Старог Града је и Музеј у коме се чувају трагови бурне историје, град је више пута рушен и обнављан, а никада до краја истражен.

„Црногорској Помпеји“ се прилази уским улицама препуним сувенирница и малих ресторана, чији мириси такође указују на смену освајача и различитих култура, миришу риба, ћевапи, али и традиционални слаткиши овог краја, баклаве, тулумбе, три леће...

У подножју града је необичан, живи споменик културе, који је заиста жив и указује на то да су за сада неистражени темељи Старог града Бара старији од два и по миленијума, маслина стара 2.240 година. Анализа која је недавно урађена на Шумарском факултету у Истанбулу, открила је да је међу три најстарија стабла у Европи, друга два су у Израелу и Грчкој.

© Фото : Ђорђе МихајловићПрилаз Старом Граду Бару пун је ресторана. Мириси који из њих долазе такође сведоче о смени различитих освајача и култура.
Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси - Sputnik Србија
Прилаз Старом Граду Бару пун је ресторана. Мириси који из њих долазе такође сведоче о смени различитих освајача и култура.

„Легенда каже да су ратници, али и породице које су биле у свађи, испод њене крошње склапале мир, зато се ово место и зове Мировица. Данас се испод ње многи парови заклињу на вечну љубав, да би заједно живели срећно и дуговечно. Ова туристичка атракција ’ради‘ сваког дана у години, а маслина нам сваке године и даље даје плод“, каже нам Тања Андрић, чији је посао да туристима преноси легенде о новом заштитном знаку Бара.

© Sputnik / Сенка МилошТуристи не пропуштају прилику да се сликају испод маслине старе 2240 година, а легенда каже да треба обићи око ње три круга - за срећу, здравље и љубав.
Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси - Sputnik Србија
Туристи не пропуштају прилику да се сликају испод маслине старе 2240 година, а легенда каже да треба обићи око ње три круга - за срећу, здравље и љубав.

А обалом у центру новог Бара доминира још један, дворац краља Николе, у коме је смештен Завичајни музеј. Овај део града зове се Тополица, по Тополи, јер је дворац почео да гради Петар Карађорђевић. Када се најстарија ћерка, тада књаза Николе, за њега удала, земља на којој је дворац, била је свадбени поклон.

„Зорка и Петар су једно време живели на Цетињу и одлучили су да се спусте до мора, започели су да граде себи вилу. Политичке и животне околности вратиле су дворац владару Црне Горе, јер је после Зоркине смрти Петар отишао. По неким фактима, краљ Никола је откупио недовршену вилу, а краљица Милена је почела да планира и градњу других објеката“, објашњава Драгиња Радоњић, кустос-историчар музеја.

© Sputnik / Сенка МилошДворац краља Николе, једна од најлепших грађевина из 19. века у Црној Гори. Градњу је започео Петар Карађорђевић.
Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси - Sputnik Србија
Дворац краља Николе, једна од најлепших грађевина из 19. века у Црној Гори. Градњу је започео Петар Карађорђевић.

Тако део дворског комплекса данас чине и Мали двор, дворска капела, ботаничка башта, велики парк и две куле стражаре. Ово је вероватно један од ретких музеја на свету који је отворен до 23 сата, да би туристи који шетају обалом после дана проведеног на плажи завирили у заједничку историју династија Карађорђевић и Петровић.

Они који овог лета посете Бар, поред намештаја и личних предмета Петровића, моћи ће да виде и фасцинантну изложбу о црногорском „Титанику“, француском броду „Даг“ који је потпуно у барској луци 1915. Био је то један од најбржих бродова који је почетком Првог светског рата ангажован као пратња поморским конвојима. Потопила га је аустроугарска мина, а море је сачувало готово све што се на њему налазило.

© Sputnik / Сенка МилошПоред личних предмета и посуђа посаде "Дага", у Музеју у кући краља Николе изложена је и изузетно добро сачувана флаша од шампањца који су пили страдали моранри.
Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси - Sputnik Србија
Поред личних предмета и посуђа посаде "Дага", у Музеју у кући краља Николе изложена је и изузетно добро сачувана флаша од шампањца који су пили страдали моранри.

Поред тога што је много уложено да би се представило историјско благо, много је уложено и у природно, савршено су уређене све песковите и шљунковите плаже, купалишта Велики пијесак и Утјеха, али и скривене увале за оне који желе да уживају у апсолутном миру.
Бар има и посебну понуду за адреналинске зависнике, 100 километара пешачких стаза у залеђу, а нуди и активан одмор у фасцинантним кањонима Вруће ријеке, Међуреча и реке Рикавац.

© Фото : Ђорђе МихајловићНа Скадарском језеру живи 280 врста птица, од којих су неке на листи угрожених. Највише је корморана који су највећи непријатељи рибара.
Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси - Sputnik Србија
На Скадарском језеру живи 280 врста птица, од којих су неке на листи угрожених. Највише је корморана који су највећи непријатељи рибара.

Национални парк Скадарско језеро је прича за себе. Туристи пре свега долазе да би видели нетакнуту природу и уживали на скривеним плажама. Не треба пропустити ни вожњу бродом до манастира, посебно Кома, који никада није рушен, изледа потпуно исто као када је саграђен.
Далматински пеликан, ретка врста, на свету постоји свега осам врста пеликана, као да се намерно шепури пред туристима. Најбројнији су кроморани, а могуће је видети и сиве галебове који су свили гнездо на једном од острва. У Скадарском језеру живи 45 врста риба, укљева је аутохтона врста, а са језера се не одлази ако не пробате чорбу од јегуље и шарана.

© Sputnik / Сенка МилошЈедно од острва на Скадарском језеру на коме је гнездо свио пар сивих галебова, изузетно ретке врсте. Многи посетиоци долазе само да би посматрали птице, овде има чак 280 врста.
Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси - Sputnik Србија
Једно од острва на Скадарском језеру на коме је гнездо свио пар сивих галебова, изузетно ретке врсте. Многи посетиоци долазе само да би посматрали птице, овде има чак 280 врста.

На госте из Србије се ове године и те како рачуна, једнако као и на оне из Русије, јер, како каже директор Туристичке организације Бара Емил Кукаљ, они који желе да се одморе у лепоти, не мисле о политици, већ се воде искључиво рационалним мотивима. Прошле године нас је посетило чак 30 хиљада туриста из Русије, 10 одсто више него 2017. године, каже Кукаљ.

„Чињеница је да се гости из Русије пријатно осећају у граду, прихваћени су као и они из Србије, јер се добро разумемо. Имају високо мишљење о свим елементима наше понуде, како у угоститељским објектима, тако и ван пансиона и увек нам се радо враћају. У свим анкетама дају нам одличне оцене, задовољни су услугама, али и ценама, а ми ћемо се и овог лета потрудити да будемо добри домаћини“, каже Кукаљ.

© Sputnik / Сенка МилошПребогата трпеза ресторана "XXL" у Добрим Водама. Све је домаће, а гости се најчешће одлучују за плодове мора, уз које се служе сир, маслине и незаобилазне приганице.
Место између Истока и Запада коме се враћају и Срби и Руси - Sputnik Србија
Пребогата трпеза ресторана "XXL" у Добрим Водама. Све је домаће, а гости се најчешће одлучују за плодове мора, уз које се служе сир, маслине и незаобилазне приганице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала