У Пекингу изграђен највећи аеродром на свету (фото, видео)

© AFP 2023 / STRТерминал међународног кинеског аеродрома "Дасинг" у Пекингу
Терминал међународног кинеског аеродрома Дасинг у Пекингу - Sputnik Србија
Пратите нас
У главном граду Кине завршена је изградња највећег светског међународног аеродрома „Дасинг“, саопштиле су градске власти.

Како је раније за Спутњик изјавио руководилац пројекта изградње аеродрома Ли Ђанхуа, „Дасинг“ није само аеродром, већ и највеће кинеско саобраћајно чвориште у чију је изградњу уложено око 400 милијарди јуана (око 60 милијарди долара).

Пуштање у рад аеродрома са једним терминалом у облику „златног феникса“ од милион квадратних метара предвиђено је за 30. септембар — уочи 70. годишњице оснивања Народне Републике Кине, а пројекат лично прати председник Си Ђинпинг.

​Аеродром „Дасинг“ се налази на југу Пекинга, 46 километара од центра града. Главни разлог за његову изградњу била је намера да се растерети међународни аеродром „Шоуду“, који је једна од најпрометнијих ваздушних лука на свету. Удаљеност између два аеродрома биће око 67 километара. Камен темељац положен је 26. децембра 2014. године, а изградња је почела 15. марта 2016. године.

​Нови аеродром имаће четири писте и годишње ће моћи да прими до 620.000 летова. Пројектом је предвиђено да до 2025. године његов капацитет буде 72 милиона људи. Такође, до 2025. године нови аеродром би требало да обради до два милиона тона терета годишње.  

Кров аеродрома већ је признат као највећи на свету челични кров аеродромског терминала, који је по површини једнак 25 стандардних фудбалских терена. У изради дизајна учествовала је светски позната дизајнерка и архитекта Заха Хадид.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала